Persverklaring delegatie NAVO parlementaire assemblee

Een delegatie uit de Eerste en Tweede Kamer neemt van 18 t/m 21 november deel aan de jaarvergadering van de NAVO parlementaire assemblee in Istanbul, Turkije. De agenda van de NAVO Assemblee sluit aan op de actuele agenda van de NAVO. Zo wordt er onder andere gesproken over de uitkomsten van de laatste NAVO-top in Warschau, over de NAVO-missie ‘Resolute Support’ in Afghanistan, de dreiging van terreurbeweging IS en de defensie-uitgaven die nodig zijn om bedreigingen van de internationale veiligheid het hoofd te bieden.

Aan de vooravond van de jaarlijkse NAVO-Assemblee spreekt de Nederlandse delegatie bij de NAVO-Assemblee uit dat zij ieder geweldgebruik om de politieke situatie in Turkije te veranderen veroordeelt. Dit geldt zowel voor geweldgebruik door de regering alsook voor geweldgebruik door haar tegenstanders. De delegatie betreurt alle slachtoffers die dit jaar door politiek geweld in Turkije zijn gevallen. De Nederlandse delegatie steunt de democratie in Turkije, een NAVO-bondgenoot. Ook spreekt zij de wens uit dat de Turkse bevolking in vrijheid en rechtsstatelijkheid kan leven. De Nederlandse delegatie zal de NAVO-assemblee dan ook aangrijpen om haar grote zorgen over de ontwikkeling van de Turkse rechtstaat en de militaire inzet van Turkije in Syrië en Irak tot uitdrukking te brengen. In het bijzonder de arrestatie van parlementsleden van de HDP wordt door de Nederlandse delegatie ten strengste veroordeeld.

In de voorbereiding op deze NAVO-Assemblee heeft de Nederlandse delegatie de garantie bedongen dat wij deze zorgen kunnen bespreken met de Turkse minister van Justitie, tijdens de deelsessie over de civiele samenwerking binnen het NAVO-bondgenootschap. 

In overige deelsessies worden op zaterdag 19 november en zondag 20 november rapporten en resoluties besproken. Deze rapporten zijn hier te vinden. Hiervoor zijn ook tal van externe sprekers uitgenodigd. Zo houden de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg en de Voorzitter van het Turkse parlement, de heer İsmail Kahraman, een toespraak. Op maandag 21 november wordt de bijeenkomst afgesloten in een plenaire sessie

De delegatie bestaat uit de volgende leden:

Eerste Kamer:

Frank van Kappen (VVD)

Menno Knip (VVD)

Maria Martens (CDA)

Herman Schaper (D66)

Tweede Kamer:

Han ten Broeke (VVD, delegatieleider)

Angelien Eijsink (PvdA)

Raymond de Roon (PVV)

Harry van Bommel (SP)

Ronald Vuijk (VVD)

Salima Belhaj (D66)

Raymond Knops (CDA)

Noot voor de redacties

Voor vragen kunt u contact opnemen met de delegatieleider, Han ten Broeke, op telefoon 06 – 2170 3406.

Toelichting

Delegatie Staten-Generaal naar jaarvergadering NAVO parlementaire assemblée

De parlementaire assemblee van de NAVO (NAVO PA) bestaat uit ongeveer 257 parlementariërs uit de 28 lidstaten van de NAVO en zo’n honderd parlementariërs uit landen waarmee de NAVO een partnerschap of andere samenwerkingsovereenkomst heeft. Het voorzitterschap van de jaarlijkse vergadering rouleert; in 2014 was Nederland aan de beurt, in 2016 is Turkije het gastland.

Het doel van de NAVO PA is onder meer om de dialoog te bevorderen tussen parlementariërs over belangrijke NAVO-kwesties. De NAVO PA-bijeenkomsten bieden parlementariërs de gelegenheid om kritisch en open met elkaar van gedachten te wisselen over bijvoorbeeld grote veiligheidsvraagstukken. Daarmee geeft de Assemblee een belangrijk beeld van de heersende opinie over onderwerpen die van belang zijn voor de NAVO. Alle informatie over de jaarvergadering van de NAVO PA vindt u hier.