Persbriefing openbare verhoren parlementaire ondervragingscommissie

De parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen houdt op donderdag 6 februari 2020 om 16.00 uur een bijeenkomst voor de pers waarin een toelichting wordt gegeven op de openbare verhoren die op maandag 10 februari 2020 starten.

Op 2 juli 2019 werd het voorstel tot de instelling van de parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen (POCOB) door de Tweede Kamer aangenomen. Op 4 juli 2019 is de commissie geconstitueerd.

Doel van deze commissie is om meer inzicht te krijgen in ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland, uit onvrije landen. De commissie wil ook inzicht krijgen in effectieve maatregelen om deze invloed te doorbreken.

De enquêtecommissie richt zich op de volgende vragen:

  • Op welke wijze worden maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland, zoals moskeeën, beïnvloed vanuit onvrije landen?
  • Om wat voor maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland gaat het vooral?
  • Welke redenen liggen er ten grondslag aan ongewenste beïnvloeding vanuit onvrije landen?
  • Wat zijn de gevolgen van deze beïnvloeding voor de islamitische gemeenschappen en voor de samenleving als geheel?
  • Welke mogelijkheden hebben de maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland nu om deze ongewenste beïnvloeding tegen te gaan?
  • Welke maatregelen zijn genomen en welke bevoegdheden hebben landelijke en lokale overheidsinstanties (o.a. gemeenten) om ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen tegen te gaan en wat is er bekend over (in)effectiviteit van deze maatregelen?
  • Welke andere maatregelen zouden genomen kunnen worden om ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen tegen te gaan?

De Tweede Kamer heeft gekozen voor een parlementaire ondervraging omdat er veel onderzoek is gedaan, maar dit tot op heden niet heeft geleid tot voldoende inzicht in de problematiek en mogelijke oplossingen. De openbare verhoren tijdens deze kortlopende parlementaire enquête, waarbij personen onder ede worden verhoord, vinden plaats tussen 10 en 20 februari 2020. Gezien de aard van de problematiek, die zich veelal aan het zicht van de samenleving onttrekt, verwachtte de Kamer niet dat een reguliere hoorzitting zou voldoen. Deze parlementaire ondervraging biedt de commissie de mogelijkheid om gericht onderzoek te doen naar een aantal concrete casussen.

Noot voor de redactie:

De persbriefing op donderdag 6 februari om 16.00 uur en de openbare verhoren vanaf maandag 10 februari vinden plaats in de Enquêtezaal in de Tweede Kamer (gebouw Logement, via entree Lange Houtstraat 1).

Aanmelden persbriefing

Vertegenwoordigers van de pers die de persbriefing op donderdag 6 februari willen bijwonen, dienen zich voor woensdag 5 februari 12.00 uur per e-mail aan te melden via persvoorlichting@tweedekamer.nl onder vermelding van naam, medium en contactgegevens. Ook journalisten die een vaste accreditatie van de Tweede Kamer hebben, dienen zich te registreren voor de persbriefing.

Tijdens de persbriefing wordt onder meer het schema van de verhoren voor de twee verhoorweken bekendgemaakt. De persbriefing is ook live te volgen.

Accreditatie

Journalisten die de persbriefing en de openbare verhoren willen bijwonen, maar geen vaste accreditatie van de Tweede Kamer hebben, hebben per dag een accreditatie nodig. Een accreditatie kunt u online aanvragen.

De openbare verhoren zijn vanaf maandag 10 februari 2020 te volgen via de website van de Tweede Kamer en via de app Debat Direct. De verhoren terugkijken kan op Debat Direct en Debat Gemist. De beelden van de verhoren zijn voor de media verkrijgbaar via Kamerbeelden

Blijf op de hoogte via de commissiepagina en via Twitter @2eKamertweets #pocobTK.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Manon Verhoeven via m.verhoeven@tweedekamer.nl of 06 – 11 49 42 34.