Parlementaire ondervragingscommissie maakt verhoorschema bekend
De openbare verhoren van de parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen beginnen op maandag 10 februari 2020 en eindigen op 20 februari 2020.
De ondervragingscommissie heeft vandaag bekendgemaakt wie zij heeft opgeroepen voor verhoor.
Het doel van de commissie is om meer inzicht te krijgen in ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland, zoals moskeeën, uit onvrije landen. De Tweede Kamer debatteert hier al jaren over maar er is nog veel onduidelijk over dit thema. De commissie wil inzicht krijgen in de feiten en mogelijke oplossingen om deze invloed te doorbreken.
De parlementaire ondervragingscommissie, die uit negen Tweede Kamerleden bestaat, heeft de openbare verhoren opgesplitst in twee delen. In de eerste week verschijnt voor de commissie een aantal deskundigen en mensen uit de gemeenschap die ervaring hebben met beïnvloeding uit het buitenland. In de tweede week staan drie casussen centraal: de As-Soennah moskee in Den Haag, de moskeeschool alFitrah in Utrecht en de Islamitische Stichting Nederland, de Nederlandse tak van Diyanet, waarbij ruim 140 Turkse moskeeën zijn aangesloten. De deskundigen en getuigen zijn verplicht te verschijnen en staan onder ede.
Hoger beroep alFitrah
De stichting alFitrah is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter van 17 januari 2020. alFitrah heeft niet voldaan aan de vorderingen van de commissie tot het verstrekken van diverse schriftelijke inlichtingen en documenten en zij weigert gehoor te geven aan het bevel van de voorzieningenrechter. Het instellen van hoger beroep ontslaat AlFitrah niet van de verplichting de gevorderde informatie te leveren. Op vrijdag 21 februari vindt de zitting plaats bij het gerechtshof Den Haag.
Noot voor de redacties:
Video voorzitter beschikbaar
De voorzitter van de ondervragingscommissie, de heer Rog, licht in een korte video toe hoe de commissie te werk gaat. Deze video kunt u downloaden tot 13 februari en gebruiken. Link: https://we.tl/t-jTjzjhJGeT
Namenlijst
In de bijlage treft u het verhoorschema aan, zoals bekendgemaakt op 6 februari. Dit schema kan wijzigen.
Spreektekst persconferentie
Lees de spreektekst van de voorzitter. Het gesproken woord geldt.
Persbriefing einde verhoordag
De voorzitter is aan het einde van de verhoordag beschikbaar om een toelichting te geven. Indien u hem wenst te spreken, meldt u zich dan die dag hiervoor aan bij Manon Verhoeven.
Accreditatie
Journalisten die de openbare verhoren willen bijwonen, maar geen vaste accreditatie van de Tweede Kamer hebben, hebben per dag een accreditatie nodig. Een accreditatie kunt u online aanvragen. De openbare verhoren op 10, 12, 13, 17, 19 en 20 februari vinden plaats in de Enquêtezaal in de Tweede Kamer (gebouw Logement, via entree Lange Houtstraat 1).
De openbare verhoren zijn te volgen via de website van de Tweede Kamer en via de app Debat Direct. De verhoren terugkijken kan op Debat Direct en Debat Gemist. De beelden van de verhoren zijn voor de media verkrijgbaar via Kamerbeelden.
Blijf op de hoogte via de commissiepagina en via Twitter @2eKamertweets #pocobTK.