Lesboek over 100 jaar algemeen kiesrecht

Dit jaar vieren we 100 jaar algemeen kiesrecht. Speciaal voor deze viering heeft de Tweede Kamer een lesboek laten ontwikkelen. Het lesboek is opgebouwd uit 10 verschillende werkvormen en is te gebruiken op alle niveaus in het Voortgezet Onderwijs.

Het lesboek is ontwikkeld om leerlingen bewust te maken van de verworvenheid dat het algemeen kiesrecht is. Elke werkvorm is beschreven in een korte instructie waarin informatie staat over het leerdoel, de duur, de wijze van uitvoering en het benodigde materiaal. De werkvormen zijn verschillend van aard. Zo is er een Kiesrecht Bingo in te vinden, een formatiespel en een opdracht waarbij de leerlingen moeten nadenken over hoe hun ideale staatsvorm er uit zou zien.

Docentendag

Vrijdag 15 februari is het lesboek uitgedeeld op de ProDemos Docentendag in Den Haag. Op dit congres waren bijna 500 maatschappijleerdocenten aanwezig. Daarnaast kunnen alle VO docenten die 100 jaar algemeen kiesrecht in hun les willen opnemen het lesboek gratis bestellen of downloaden via https://ikviermijnstem.nl/colofon

Website

Naast het lesboek kan de website www.ikviermijnstem.nl voor achtergrondinformatie worden gebruikt. Hier staat hoe het algemeen kiesrecht tot stand kwam, wat het voor mensen betekent én hoe het kiesrecht nog steeds in beweging is.

Noot voor de redactie:

Voor vragen kunt u contact opnemen met de Stafdienst Communicatie van de Tweede Kamer via persvoorlichting@tweedekamer.nl of 070-318 3003.