Kabinetsformatie 2023: persmomenten, accreditatie en overige persfaciliteiten

De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats op woensdag 22 november 2023. Na de verkiezingen start de kabinetsformatie op vrijdag 24 november 2023 met de verkenningsfase.

De kabinetsformatie vindt plaats in het Max van der Stoelkwartier. In dit gebied bevinden zich verschillende ruimtes. De Max van der Stoelzaal, daar vindt de bijeenkomst van de Kamervoorzitter met de lijsttrekkers plaats. In de Schrijfkamer vindt de persconferentie van de Kamervoorzitter plaats en daarna is deze ruimte voor ontvangsten. In de Koffiekamer worden de gesprekken en de onderhandelingen gevoerd. Voor de deur die leidt naar het gebied wordt een persvak gecreëerd voor in- en uitloop (1e etage, ingang Bezuidenhoutseweg 67). In verband met de te houden formatiebesprekingen is het Max van der Stoelkwartier niet toegankelijk voor pers, met als uitzondering daarop de geplande beeldmomenten.
De persconferenties van de verkenner en (in)formateur worden gehouden in de Wttwaall van Stoetwegenzaal. Deze zaal is voor pers toegankelijk via de Statenpassage.

1. Persmomenten

Gedurende de formatie zijn drie soorten persmomenten te onderscheiden:

Beeldmomenten
De beeldmomenten zijn bedoeld voor visuele media (alleen fotografen en cameramensen) die een accreditatie hebben. Het gaat hierbij om ontvangsten, gesprekken en onderhandelingen die plaatsvinden in de Max van der Stoelzaal, de Schrijfkamer en de Koffiekamer. Vanwege de beschikbare ruimte moeten journalisten zich per beeldmoment aanmelden. Zij ontvangen na aanmelding zo snel mogelijk bericht over de toewijzing van plekken. Vrije inloop bij de beeldmomenten is niet mogelijk, ook niet met een vaste Kamerpas.

Persconferenties
Persconferenties zijn toegankelijk voor fotografen, cameramensen en verslaggevers die een accreditatie hebben. Persconferenties worden gehouden in de Schrijfkamer en de Wttwaall van Stoetwegenzaal. Vanwege de beschikbare ruimte moeten journalisten zich per keer aanmelden. Zij ontvangen bericht over de toewijzing van plekken.

Interviews bij persvak
Het persvak is bedoeld voor in- en uitloop gedurende de kabinetsformatie. Het persvak is voor cameramensen, fotografen en verslaggevers die een accreditatie hebben.

2. Beelden

Persconferenties
De persconferenties die in de Schrijfkamer (van de Voorzitter van de Tweede Kamer) en de Wttwaall van Stoetwegenzaal (van de verkenner of (in)formateur) plaatsvinden, worden gestreamd en uitgezonden op de website van de Tweede Kamer en de app Debat Direct. De beelden zijn ook in hoge resolutie te downloaden via Kamerbeelden. Een account aanvragen kan via https://debatdirect.tweedekamer.nl/kamerbeelden.

Foto’s
De Tweede Kamer stelt foto’s beschikbaar op de website. Deze foto’s mogen door redacties rechtenvrij worden gebruikt.

3. Accreditatie

Journalisten die voor verslaglegging over de kabinetsformatie in het gebouw van de Kamer moeten zijn, hebben daar een accreditatie voor nodig. Het accreditatiebeleid van de Tweede Kamer blijft van kracht, met daarbij enkele verzoeken en praktische mededelingen:

Vaste accreditatie
Veel parlementair journalisten hebben een vaste accreditatie van de Tweede Kamer. De Tweede Kamer doet een dringend beroep op alle redacties om gedurende de kabinetsformatie zoveel mogelijk journalisten in te zetten die al een vaste accreditatie hebben. Een vaste accreditatie geeft directe toegang tot het gebouw, zodat de persmomenten kunnen worden bijgewoond. Houd er rekening mee dat vanwege de beschikbare ruimte en toegang tot het formatiegebied aanmelding voor de verschillende persmomenten wel noodzakelijk is.

Dagaccreditatie
In voorkomende gevallen is het mogelijk om een dagaccreditatie aan te vragen. Een dagaccreditatie wordt alleen verleend als aan de voorwaarden wordt voldaan en na het overleggen van een opdrachtbrief van de redactie. De dagaccreditatie voor persmomenten in het Max van der Stoelkwartier worden uitgereikt bij de ingang aan de Bezuidenhoutseweg 67. De dagaccreditatie voor de persconferenties in de Wttwaall van Stoetwegenzaal wordt uitgereikt bij de ingang aan het Prinses Irenepad 1 (hoofdingang). Ook hier geldt: vanwege de beschikbare ruimte en toegang tot het formatiegebied is aanmelding voor de verschillende persmomenten alsnog noodzakelijk.

4. Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Persloket van de Tweede Kamer via persvoorlichting@tweedekamer.nl of 070 - 318 3003.

De Tweede Kamer en het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie, dat van start gaat als de verkenner aantreedt, hanteren dezelfde werkwijze met betrekking tot het accreditatiebeleid.

Lees meer over de verkiezingen en de kabinetsformatie: https://www.tweedekamer.nl/verkiezingen.