Herdenking gevallenen en slachtoffers van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië
De Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, en de Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn en de Voorzitter van Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 leggen op vrijdag 14 augustus 2020 een krans bij de Indische plaquette in de hal bij ingang Binnenhof 1a van het Tweede Kamergebouw.
De herdenking begint om 11.00 uur met een korte toespraak van de voorzitter van de ‘Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945’, Erry Stoové. Aansluitend spreekt de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. Dit jaar spreken ook Peter Neeb en Joty ter Kulve, twee vertegenwoordigers van de Commissie van Advies van de Stichting. Beiden zaten in een Japans interneringskamp en vertellen iets over hun eigen ervaringen.
Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de ‘Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945’ een korte besloten herdenking bij de plaquette in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, bestuursleden van de stichting, Kamerleden en vertegenwoordigers van bij de stichting aangesloten organisaties. Dit jaar is dit gezelschap – als gevolg van de coronamaatregelen – zeer beperkt.
De Indische plaquette werd op 15 augustus 1985 onthuld in de hal van Binnenhof 1a, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.
Noot voor de redacties:
De herdenking wordt georganiseerd door de ‘Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945’. Tijdens de herdenking is het mogelijk om (foto)opnamen te maken. Met het oog op de beperkte beschikbare ruimte en de coronamaatregelen is het aantal beschikbare plaatsen beperkt. Aanmelden is daarom verplicht en kan tot maandag 10 augustus 2020 12.00 uur bij de Stafdienst Communicatie van de Tweede Kamer, via telefoon (070/3183003) of e-mail (persvoorlichting@tweedekamer.nl).
De herdenking is via de website van de Tweede Kamer live te bekijken; de link is op de homepage te vinden.