Commissie Breed welvaartsbegrip pleit voor jaarlijkse Monitor Brede Welvaart

Vandaag presenteert de commissie Breed welvaartsbegrip haar rapport Welvaart in kaart. De commissie concludeert dat brede welvaart meer gestructureerde aandacht verdient in het politieke en maatschappelijke debat. Er is weliswaar veel aandacht voor het bbp, maar het bbp is nooit bedoeld geweest om brede welvaart te meten. Brede welvaart gaat niet alleen over inkomen, maar over allerlei zaken die voorzien in behoeften. Het betreft aspecten als onderwijs, gezondheid, milieu, de informele economie, ongelijkheid en innovatie.

Ook gaat het niet alleen over hoe het er hier en nu voor staat, maar ook over de gevolgen van de huidige welvaart voor later en voor elders in de wereld. Om een basis te bieden voor een jaarlijks politiek debat over brede welvaart in Nederland is volgens de commissie behoefte aan één gezaghebbend instrument dat de informatie over brede welvaart duidelijk, actueel en kernachtig presenteert.

Nationaal en internationaal gezien ontbreekt het tot op heden aan een dergelijk instrument doordat tal van internationale organisaties en landen eigenstandig uiteenlopende sets van indicatoren ontwikkelen.

De commissie beveelt daarom aan een jaarlijkse Monitor Brede Welvaart te ontwikkelen die aansluit bij een groeiende internationale consensus over standaarden voor het meten van brede welvaart.

De monitor moet actuele gegevens bevatten en vergelijking over de tijd en met andere landen mogelijk maken. Het politieke debat kan zich op basis van de monitor richten op de vraag hoe het er op hoofdlijnen voor staat met de brede welvaart en welke politieke keuzes daarbij gemaakt kunnen worden. De commissie vindt het jaarlijkse verantwoordingsdebat hiervoor het meest geschikte moment.

De commissie Breed welvaartsbegrip bestaat uit de volgende Kamerleden:

• Rik Grashoff, GroenLinks, voorzitter

• Mark Harbers, VVD

• Henk Nijboer, PvdA

• Arnold Merkies, SP

• Pieter Heerma, CDA

• Wouter Koolmees, D66