100 ondernemers uit midden- en kleinbedrijf werpen een kritische blik op resultaten kabinet

Ieder jaar nodigt de Tweede Kamer een groep van 100 mensen uit om met een kritische blik mee te kijken de jaarverslagen van de ministeries en de rapporten van de Algemene Rekenkamer. Zo kan de Kamer, gevoed met inzichten uit de praktijk, het Verantwoordingsdebat met het kabinet beter voeren. In dat debat legt het kabinet verantwoording af over de resultaten van het afgelopen jaar: Wat is er bereikt? Wat is daarvoor gedaan en wat heeft het gekost?

Deze burgerconsultatie (V-100) vindt plaats op maandag 27 mei. Het overkoepelend thema is ‘Omgaan met plotselinge schaarste en onzekerheden’. Hoe is de overheid de afgelopen periode omgegaan met plotselinge schaarste en onzekerheden en wat zou de politiek anders kunnen doen? Wie beter te vragen om een kritische blik op jaarverslagen dan ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf? Ondernemers hebben rechtstreeks te maken met de gevolgen van het beleid van de overheid. Ook raakt het thema ‘Omgaan met schaarste en onzekerheden’ hen vrijwel allemaal. Wat leert de blik en ervaring van een ondernemer? De organisatie van de V-100 kijkt uit naar de waardevolle bijdrage van een grote en diverse groep ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf.

Verantwoordingsdag en V-100

De burgerconsultatie V-100 is een onderdeel van de activiteiten rondom Verantwoordingsdag, jaarlijks op de derde woensdag in mei. Dit was dit jaar op woensdag 15 mei. Op deze dag ontving de voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2023 en de departementale jaarverslagen van de minister van Financiën. Ook ontving de Voorzitter de rapporten van de Algemene Rekenkamer waarin de Rekenkamer het regeringsbeleid van het afgelopen jaar beoordeelt.

De V van V-100 staat voor ‘Verantwoording’ en het getal 100 staat voor de honderd burgers die worden uitgenodigd door de Kamer om de jaarverslagen van de ministers kritisch te bekijken. Het doel van de V-100 is jaarlijks een wisselende groep burgers rechtstreeks te betrekken bij de controlerende taak van de Kamer.

Samen vragen formuleren

Op de dag van de V-100, maandag 27 mei, formuleren de mkb-ondernemers in één dag een aantal vragen over een aantal thema’s. Dit jaar zijn de thema’s: maatschappelijk verantwoord ondernemen; schaarste op de arbeidsmarkt; crisisbeleid; weerbaarheid en ondernemingsklimaat. De vragen worden aan het einde van de dag in de plenaire zaal aangeboden aan de Tweede Kamer. De deelnemers krijgen gedurende de dag de gelegenheid om met Kamerleden te spreken over het betreffende thema, zodat ze zich een goed beeld kunnen vormen van de parlementaire context. Bij het opstellen van de vragen worden de mkb-ondernemers begeleid door medewerkers van de Dienst Analyse en Onderzoek van de Tweede Kamer en onderzoekers van de Algemene Rekenkamer. 

Verantwoordingsdebat

De Tweede Kamer voert op woensdag  29 mei het Verantwoordingsdebat met de minister-president en de minister van Financiën. Op de agenda staat het overkoepelende jaarverslag en het overkoepelende rapport van de Rekenkamer. In de periode vanaf Verantwoordingsdag tot aan het zomerreces zullen de vaste Kamercommissies over de afzonderlijke jaarverslagen en onderzoeken debatteren met de betreffende bewindspersonen.

Noot voor de redacties, niet voor publicatie:

Neem contact op met persloket indien u verslag wilt doen van één of meerdere onderdelen van het programma. 

Globaal programma maandag 27 mei: 

  • 9.30 uur – 10.15 uur: ontvangst en aftrap
  • 10.30 uur – 16.00 uur: break-out sessies per thema
  • 16.15 uur: Aanbieden van de in de sessies opgestelde vragen aan de Voorzitter van de Tweede Kamer in de plenaire zaal. 

Woensdag 29 mei:

  • Verantwoordingsdebat, plenaire zaal Tweede Kamer, te volgen in de zaal, via tweedekamer.nl en de app Debat Direct.

Voor meer informatie en om u aan te melden voor het maken van (audio)visuele opnamen in de vergaderzalen, kunt u contact opnemen met het persloket van de Tweede Kamer via een reply op deze mail of via 070 318 3003.

Journalisten die voor hun werk in de gebouwen van de Tweede Kamer moeten zijn, hebben een accreditatie nodig. Meer informatie over het aanvragen van een accreditatie en de voorwaarden vindt u hier. In de gebouwen van de Tweede Kamer zijn regels van kracht voor het maken van(audio)visuele opnamen.