Werkgroep doet voorstellen om positie Kamer te versterken
Een werkgroep onder voorzitterschap van Kamerlid Kees van der Staaij (SGP) gaat praktische voorstellen doen waarmee de Tweede Kamer haar medewetgevende en controlerende taken beter kan uitvoeren en haar informatiepositie kan versterken. Kamervoorzitter Vera Bergkamp heeft de opdracht aan de werkgroep op donderdag 8 juli gegeven.
De werkgroep gaat concrete voorstellen doen om de Kamer als medewetgever en als controleur van de overheid beter tot haar recht te laten komen. Ook verkent de werkgroep hoe de Kamer een betere informatiepositie kan krijgen, zodat de controle van het overheidsbeleid steviger wordt. Een derde vraag aan de werkgroep is hoe de betrokkenheid van burgers bij het parlementaire proces kan worden vergroot.
Concreet en praktisch
In de werkgroep hebben naast voorzitter Kees van der Staaij zitting: Renske Leijten (SP), Jaco Geurts (CDA), Caroline van der Plas (BBB), Roelien Kamminga (VVD) en Joost Sneller (D66). Kamervoorzitter Vera Bergkamp zei bij de overhandiging van de opdracht aan de werkgroep dat zij concrete, praktische voorstellen verwacht. Uit verschillende rapporten van de afgelopen jaren zijn al voldoende adviezen en aanbevelingen naar voren gekomen. De werkgroep is gevraagd om rond het kerstreces de eerste concrete voorstellen en aanbevelingen te doen.
Taak van Kamervoorzitter
Eerder deze week kondigde de Voorzitter in een brief aan de Kamerleden al de installatie van de werkgroep-Van der Staaij aan. "Ik zie het als één van mijn belangrijkste taken te werken aan de versterking van de positie van de Tweede Kamer. Dat draagt bij aan het goed vervullen van de controlerende en medewetgevende taken van de Tweede Kamer. Dit kan niet zonder het verbeteren van de informatiepositie van de Kamer. Vanaf de allereerste dag van mijn voorzitterschap ben ik hiermee aan de slag gegaan en heb, bij het oppakken van deze thema’s, veel steun ervaren van u.”
Analyse en reflectie
“De afgelopen jaren hebben verschillende commissies en adviescolleges zich, gevraagd en ongevraagd, uitgesproken over de wijze waarop de Tweede Kamer haar functioneren en presteren zou kunnen verbeteren. Ook hebben de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag en de Tijdelijke commissie Uitvoeringsorganisaties geconstateerd dat de medewetgevende en controlerende functie van de Kamer versterkt moet worden. Dit betekent: meer tijd inbouwen voor analyse en reflectie. Wetgeving dient begrijpelijk en uitvoerbaar te zijn en de informatievoorziening van het kabinet richting de Kamer moet verbeterd worden. Ik ben daarom blij dat vandaag, onder voorzitterschap van het lid Van der Staaij, een werkgroep van start gaat die met praktische handreikingen gaat komen voor het versterken van de medewetgevende en controlerende taak en de informatiepositie van de Kamer, waarbij ook de rol van volksvertegenwoordiger wordt belicht.”
Volle plenaire agenda
In haar brief kondigt de Kamervoorzitter ook verschillende initiatieven aan om de volle agenda van plenaire vergaderingen te ontlasten, beter in balans te brengen en voorspelbaarder te maken. Zij wil daarmee na het zomerreces in B67, de tijdelijke huisvesting, een 'frisse start' maken. Bergkamp sluit de brief als volgt af: "Ik hoop samen met u te werken aan een goede vergadercultuur, die gebaseerd is op een meer voorspelbare agenda en heldere afspraken tijdens debatten, zodat mede hierdoor de werk- en privébalans meer in evenwicht is. Door op een goede manier gebruik te maken van de instrumenten die tot onze beschikking staan, ben ik ervan overtuigd dat de wetgevende en controlerende functie van de Kamer versterkt wordt. Ook de handreikingen die er gaan komen vanuit de werkgroep-Van der Staaij kunnen daaraan bijdragen."