Vrouw in openbaar bestuur centraal tijdens rondetafelgesprek op 7 maart
Verschillende deskundigen hebben op woensdag 7 maart in de Tweede Kamer hun visie gegeven op de positie van vrouwen in het openbaar bestuur. De commissie voor Binnenlandse Zaken had hen uitgenodigd voor een rondetafelgesprek. Hoe kan de participatie van vrouwen in het openbaar bestuur groeien? En wat kunnen we leren van het bedrijfsleven? Dat zijn vragen die tijdens het tafelgesprek aan bod kwamen.
Volgens de deskundigen heeft het emancipatiebeleid de afgelopen jaren nog onvoldoende geleid tot grote veranderingen. Dat vraagt volgens hen om andere maatregelen. Roger van Boxtel, een van de mannelijke deskundigen aan tafel, vond het jammer dat de discussie over de positie van vrouwen in het openbaar bestuur nog steeds gevoerd wordt. Desondanks is het debat hierover volgens hem wel nodig omdat Nederland achterloopt vergeleken met de buurlanden. Boxtel pleitte tevens voor meer onderzoek naar de redenen waarom vrouwen op hoge posities uiteindelijk toch uitvallen.
Uit de toelichting van Masha Trommel van Womens Inc. bleek dat het aantal vrouwen (ondanks een lichte toename) in het openbaar bestuur erg laag is. Er is ook sprake van een loonkloof (3%) tussen mannen en vrouwen. Liesbeth Spies, burgemeester van Alphen aan de Rijn, bleef optimistisch: “Er komen steeds meer vrouwelijke burgemeesters.” Ze pleitte wel voor meer vrouwen in gemeenteraden. Spies zou graag zien dat partijen talentvolle vrouwen eerder scouten, en niet alleen rondom verkiezingen.
Bescheiden
Om vrouwen op hogere posities te krijgen zijn betere selectieprocessen nodig, betoogden de deskundigen. Commissaris van de Koning in Drenthe Jetta Klijnsma was van mening dat het niet enkel gaat om een goed selectieproces. Vrouwen zijn volgens haar vaak te bescheiden en solliciteren daarom niet op hoge functies. Klijnsma is momenteel de enige vrouwelijke Commissaris van de Koning in Nederland. Zowel Klijnsma als Spies pleitten voor meer positieve aandacht voor het vak. Zij vonden dat hierin een belangrijke taak is weggelegd voor rolmodellen: “Zij moeten vaker met enthousiasme vertellen over hun werk.”
Het aantal vrouwen op topposities is in het bedrijfsleven hoger dan in het openbaar bestuur. Daarom moeten we leren van hun succesfactoren, stelde Sigrid Verweij (directeur Communicatie van VNO-NCW). Daarnaast is het volgens haar belangrijk dat er in iedere stap van selectieprocessen een goed doordacht plan ligt.
Doel
De Tweede Kamer wil meer inzicht in de man/vrouwverhoudingen in het openbaar bestuur, de ontwikkelingen daarin, de carrièreperspectieven en de mogelijkheden om eventuele knelpunten op te lossen. De bedoeling van het rondetafelgesprek was om een breed beeld van de praktijk te krijgen en van het actuele onderzoek op dit terrein.