Voorstel: taakomschrijving commissievoorzitters in Kamerreglement

Een taakomschrijving voor de voorzitters van alle Kamercommissies moet een vaste plek krijgen in het Reglement van Orde van de Tweede Kamer. In dat reglement staan de regels over de werkwijze van de Kamer. De commissie voor de Werkwijze lichtte donderdag 25 januari haar voorstel toe vanuit vak-K, de plek waar normaal gesproken de kabinetsleden zitten. Kamervoorzitter Khadija Arib beantwoordde daar de vragen uit de Kamer. Dat deed zij als voorzitter van de commissie voor de Werkwijze.

Samenvatting en terugkijken

Wat wordt er van commissievoorzitters verwacht?

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib licht in vak-K het voorstel toe om de taakomschrijving van commissievoorzitters officieel vast te leggen in het Reglement van Orde.
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib licht in vak-K het voorstel toe om de taakomschrijving van commissievoorzitters officieel vast te leggen in het Reglement van Orde.

Kamercommissies

Omdat niet alle 150 Kamerleden zich uitgebreid kunnen verdiepen in alle onderwerpen zijn er Kamercommissies ingesteld. In een Kamercommissie houden leden van verschillende fracties zich bezig met de behandeling van een bepaalde groep onderwerpen, bijvoorbeeld zorg, onderwijs, landbouw of financiën. Elke Kamercommissie kiest uit haar gelederen een voorzitter en een ondervoorzitter.

Maar wat wordt er precies van commissievoorzitters verwacht? Dat staat op dit moment nog niet precies in het Reglement van Orde. Wél staat erin wat de Kamervoorzitter doet. Als het aan de commissie voor de Werkwijze ligt, wordt voor alle commissievoorzitters een taakomschrijving toegevoegd aan het Reglement van Orde.

Taakomschrijving

De taak van de commissievoorzitter bestaat onder andere uit het leiden van de werkzaamheden van een commissie, waaronder het voorzitten van de commissievergaderingen valt. De commissievoorzitter ziet ook toe op het naleven van het Reglement van Orde en op het uitvoeren van de besluiten die de commissie heeft genomen. Tevens vertegenwoordigt de commissievoorzitter de commissie in het binnen- en buitenland. Ten slotte zijn de commissievoorzitters verantwoordelijk voor het (laten) opstellen van een jaarplan en het (laten) evalueren van de uitvoering daarvan.

Volledige herziening

Het Reglement van Orde wordt het komend jaar in z’n geheel herzien door een werkgroep onder leiding van SGP-Kamerlid Kees van der Staaij. Maar tot die tijd kan het reglement af en toe aangepast worden als daar vanuit de Kamer behoefte aan is. Elk wijzigingsvoorstel moet de instemming van een meerderheid van de Kamer krijgen.