Vier petities op dinsdag 31 januari
De Tweede Kamer ontvangt op dinsdag 31 januari 2017 vijf petities. Die gaan over precariobelasting, paramedische zorg, mondzorg en private equity.
Precariobelasting
13.30 - 13.45 uur
De gemeente Capelle aan den IJssel heeft een petitie voor de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken. Die gaat over de precariobelasting die sommige gemeenten heffen op voorwerpen van nutsbedrijven, zoals de kabels en leidingen van energieleveranciers. Het kabinet wil die belasting afschaffen. De nutsbedrijven rekenen de belasting namelijk vaak door in de tarieven voor al hun klanten, ook als die niet in de gemeente wonen waar de belasting wordt geheven. Capelle aan den IJssel heft al geen precariobelasting en verzet zich in de petitie tegen de voorgestelde compensatieregeling voor andere gemeenten (die de belasting nu nog wél heffen).
Paramedische zorg
13.30 - 13.45 uur
Het Paramedisch Platform Nederland (PPN) wil dat de kennis en kunde van paramedici in de eerstelijnszorg beter wordt benut. Volgens het PPN zetten veel paramedici zich er dagelijks voor in dat burgers geen patiënten worden, maar is dat niet voldoende bekend. Daarom biedt het platform de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport een manifest aan. Op donderdag 9 februari 2017 vergadert de commissie over eerstelijnszorg.
‘Blijf af van mijn tandarts’
13.45 - 14.00 uur
De kwaliteit van de mondzorg in Nederland gaat achteruit, vindt de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT). Dat komt volgens de organisatie doordat er te weinig tandartsen worden opgeleid. In een petitie voor de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) schrijft de ANT dat dit bewust kabinetsbeleid is. De achterliggende gedachte zou zijn dat taken van tandartsen hiermee kunnen worden overgedragen aan bijvoorbeeld mondhygiënisten. De ANT vindt dit zorgelijk. Op donderdag 2 februari 2017 debatteert de commissie voor VWS over mondzorg.
Private equity
13.45-14.00 uur
Eind 2015 hebben de PvdA-Kamerleden Henk Nijboer en Ed Groot een initiatiefnota ingediend over ‘private equity’ (privaat vermogen). De Kamerleden vinden dat bedrijven beschermd moeten worden tegen private investeerders die er slechts op gericht zijn om in korte tijd zo veel mogelijk geld uit een onderneming te trekken. Ook de Nederlandse Vereniging voor Participatiemaatschappijen heeft kritisch gekeken naar mogelijke verbeteringen in de sector van private equity. De organisatie overhandigt de resultaten aan de Kamercommissie voor Financiën.
Petities voor de Tweede Kamer
Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal op dinsdag en vrijwel altijd in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Lees meer over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer.