Vier petities en een burgerinitiatief op dinsdag 25 oktober

De Tweede Kamer neemt op dinsdag 25 oktober 2016 vier petities en een burgerinitiatief in ontvangst. De petities gaan over het geweld in Aleppo, een meerouderschapsregeling, een algeheel verbod op gratis tassen en wetenschapsknooppunten. Ook is er een burgerinitiatief voor het basisinkomen.

Tegen het geweld in Aleppo

13.00 - 13.15 uur

Meer dan 150 wetenschappers van voornamelijk Nederlandse universiteiten hebben hun handtekening gezet onder een petitie waarmee ze de politiek oproepen om actie te ondernemen tegen het grootschalige geweld in Aleppo. Bij dit geweld vallen veel burgerslachtoffers. De situatie in Aleppo is nijpend en vraagt om onmiddellijke actie van de internationale gemeenschap, aldus de wetenschappers. ZIj vinden dat ook Nederland actie moet ondernemen. De petitie wordt dinsdag aangeboden aan de leden van de commissie voor Buitenlandse Zaken.

Een goede meerouderschapsregeling

13.30 tot 13.45 uur

Ouders van Nu, Meer dan Gewenst en COC Nederland verzamelden de afgelopen weken duizenden steunbetuigingen van mensen die graag willen dat er in Nederland snel een goede meerouderschapsregeling komt. Het belang van kinderen in meeroudergezinnen is volgens hen niet gediend bij de huidige wet, die maximaal twee juridische ouders toestaat. Steeds meer mensen vormen een meeroudergezin, bijvoorbeeld een lesbisch paar dat een kind opvoedt met een biman of een homopaar. Er zijn naar schatting duizenden meeroudergezinnen in Nederland. De petitie is bedoeld voor de leden van de commissie voor Veiligheid en Justitie en de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Burgerinitiatief Basisinkomen 2018

13.30 - 14.00 uur

Basisinkomen 2018 overhandigt een burgerinitiatief dat al door meer dan 58.000 mensen is ondertekend. Met het burgerinitiatief willen de indieners een onvoorwaardelijk basisinkomen in Nederland. Dat verschaft iedereen bestaanszekerheid. Ook hebben mensen daardoor de vrijheid om zelf keuzes te maken tussen betaald werk, opleiding, onderneming, vrijwilligerswerk en/of (mantel)zorg, aldus de initiatiefnemers. Ook zou er hierdoor minder bureacratie nodig zijn. Het burgerinitiatief wordt aangeboden aan de leden van de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven.

Tassenverbod

13.45 tot 14.00 uur

Niet alleen een verbod op gratis plastic tassen, maar ook op gratis tassen van andere materialen. Een petitie met dat verzoek krijgt de commissie voor Infrastructuur en Milieu. 

Behoud de wetenschapsknooppunten

13.45 tot 14.00 uur

In 2009 zijn met subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Nederland wetenschapsknooppunten opgericht. Wetenschapsknooppunten zijn netwerken van universiteiten, scholen, lerarenopleidingen en science centers of wetenschapsmusea. Leraren, wetenschappers en andere belangstellenden kunnen hier terecht voor lesmateriaal en praktijkvoorbeelden voor spannende, inspirerende en leerzame lessen en activiteiten over wetenschap en technologie op de basisschool. Doordat de staatsecretaris geen verdere subsidie meer wenst te verstrekken, dreigt het voortbestaan van de wetenschapsknooppunten in het gedrang te komen.

Petities voor de Tweede Kamer

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal op dinsdag en vrijwel altijd in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer vindt u elders op deze website.