Vermoord Brits parlementslid herdacht

De Tweede Kamer heeft op 26 oktober 2021 stilgestaan bij de moord op het Britse parlementslid David Amess op 15 oktober. Kamervoorzitter Vera Bergkamp sprak een kort herdenkingswoord, daarna nam de Kamer een minuut stilte in acht. De Britse ambassadeur Joanna Roper was aanwezig in de plenaire zaal.

Sir David Amess werd gedood tijdens een bijeenkomst met kiezers. "Hij stierf in het harnas", zei de Kamervoorzitter. "Dat is een vreselijke en zeer trieste constatering. Het had nooit mogen gebeuren."

Aanslag op de democratie

"Helaas kan ik niet onbenoemd laten dat ook bij ons bedreigingen aan het adres van politici aan de orde van de dag zijn. Het doet me pijn en verdriet om dit te zien. In een democratie gebruiken we onze stem om standpunten te vertolken, geen dreiging, geen geweld en geen wapens. Een aanslag op een parlementslid is een aanslag op de democratie, een aanslag op onze stem", aldus Kamervoorzitter Bergkamp.  

Europese Kamervoorzitters

Direct na de moord heeft zij sir Lindsay Hoyle, de Voorzitter van het Britse Lagerhuis, namens de Tweede Kamer deelneming betuigd. Tijdens de bijeenkomst van Europese Kamervoorzitters vorige week is David Amess ook herdacht. Alle Kamervoorzitters ondersteunden de hartenkreet van Hoyle om zorg te dragen voor de veiligheid van parlementsleden en nooit toe te geven aan geweld.