Tweede Kamer herdenkt Jos van Kemenade

De Tweede Kamer heeft vanmiddag minister van Staat Jos van Kemenade herdacht. Van Kemenade overleed op 19 februari op 82-jarige leeftijd. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib: “Politiek was voor Van Kemenade geen keuze, maar een essentieel onderdeel van zijn bestaan.” Ook minister-president Mark Rutte voerde tijdens de herdenking het woord.

Van Kemenade bekleedde in zijn leven een groot aantal politieke en bestuurlijke functies. In 1973 maakte de socioloog de overstap van de wetenschap naar de politiek. Hij werd minister van Onderwijs en Wetenschappen in het kabinet Den Uyl. Ruim vier jaar later maakte hij zijn entree in de Tweede Kamer als lid van de PvdA-fractie. In 1981 werd hij opnieuw minister van Onderwijs en Wetenschappen, ditmaal in het kabinet-Van Agt II. Daarnaast was hij onder meer burgemeester van Eindhoven en commissaris van de Koningin in Noord-Holland. In 2002 werd hij benoemd tot minister van Staat.

Onderwijsvernieuwer

De sociaaldemocraat stond bekend om zijn vernieuwende ideeën op het gebied van onderwijs. Zo zette hij zich als minister in voor tweedekansonderwijs en kwam hij met plannen voor een middenschool. “In het legendarische eerste kabinet-Den Uyl, dat spreiding van kennis, macht en inkomen voorstond, was de jonge idealist met het scherpe verstand en de juiste daadkracht, de gedroomde onderwijsminister,” aldus Kamervoorzitter Arib.

Politiek zwaargewicht

Als minister, Kamerlid, burgemeester en commissaris van de Koningin bewoonde Van Kemenade het hele huis van Thorbecke, stelde Arib in haar toespraak. Ze typeerde hem als een ‘politiek zwaargewicht’. Ook roemde de Kamervoorzitter zijn arbeidsethos: “Van Kemenade was een veelgevraagd voorzitter van onderzoeken naar zwaarwegende en meestal gevoelige kwesties. Hij liet nooit verstek gaan, al stond hij daarbij soms vol in de wind.”

De herdenking in de plenaire zaal van de Tweede Kamer werd bijgewoond door familieleden van Jos van Kemenade (achterste rij).