Tentoonstelling 'De stem van de burger’ geopend

De tentoonstelling ‘De stem van de burger’ is op donderdag 12 september geopend. Petities staan hierin centraal. De tentoonstelling is tot het einde van het jaar te bezichtigen in het Tweede Kamergebouw.

Iemand maakt met een telefoon een foto van een boek in een glazen vitrine in de tentoonstelling.

Nicolien van Vroonhoven, ondervoorzitter van de Tweede Kamer, opende de expositie samen met Raoul White, voorzitter van de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven. De tentoonstelling bestaat uit petitieobjecten, afbeeldingen uit het archief en stukken uit de historischeboekencollectie.

Het recht van petitie

In Nederland hebben mensen het recht om schriftelijk verzoeken in te dienen bij het bevoegd gezag. Dit is vastgelegd in artikel 5 van de Grondwet. Dit recht, ook wel ‘het recht van petitie’ genoemd, stelt mensen in staat om hun stem te laten horen en invloed uit te oefenen op het beleid. Petities kunnen allerlei vormen aannemen. Vaak worden er handtekeningen aangeboden. Bij de petities overhandigen mensen soms objecten aan de Kamerleden die van symbolische of illustratieve waarde zijn.

Informatiehuishouding

Met deze tentoonstelling wil de Tweede Kamer niet alleen de verhalen achter de petities tot leven brengen, maar ook het belang benadrukken van toegankelijke en bruikbare informatie voor de toekomst. De Tweede Kamer bewaart petities in het kader van de Archiefwet. 

Bezoek de tentoonstelling

De tentoonstelling bevindt zich op de tweede verdieping van de Statenpassage, verdeeld over vitrines. De expositie is tot het einde van het jaar vrij te bezichtigen voor bezoekers van de Tweede Kamer

Lees meer 

Lees meer over het indienen van verzoekschriften en petities