Technische briefing over instroom, opvang en uitstroom asielzoekers

Kamerleden van de commissie voor Justitie en Veiligheid (J&V) organiseren op woensdag 17 november een technische briefing over de instroom, opvang en uitstroom van asielzoekers in Nederland. De commissie heeft verschillende sprekers uitgenodigd die hun visie komen geven op dit onderwerp. De technische briefing op woensdag is vanaf 16.00 uur live te volgen via deze website en de app Debat Direct.

Opvanglocaties

Steeds meer mensen komen uit landen als Afghanistan, Libanon, Wit-Rusland en Turkije om een veilig onderkomen te zoeken in Nederland. In 2020 kwamen er 19.132 asielzoekers naar Nederland. Dat is minder dan in 2018 en 2019. Ondanks deze daling is de opvang van asielzoekers een groeiend probleem. Asielzoekerscentra zitten vol, waardoor gemeenten op zoek moeten naar noodlocaties.

Eerder dit jaar luidden de demissionaire minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) de noodklok. De opvangcapaciteit van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) staat onder grote druk. Sinds eind augustus zijn er duizenden extra opvangplekken bijgekomen, maar die zijn vaak tijdelijk. Tijdens de technische briefing bespreken Kamerleden onder andere dit vraagstuk. ook de instroom en de uitstroom komen aan bod. 

Sprekers

De technische briefing wordt verzorgd door vertegenwoordigers van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA), de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) en het Directoraat-Generaal Migratie (DGM) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Sprekers zijn:

 

  • Alvin Hasken, MT-lid directie Asiel en Bescherming van de Immigratie- en Naturalisatiedienst
  • Huub Wilbrink, strategisch adviseur capaciteit van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers

    Bekijk de presentatie 
  • Justus Brons, coördinerend specialistisch adviseur van de Dienst Terugkeer en Vertrek

    Bekijk de presentatie
  • Jan-Willem Beaujean, Directeur-Generaal Migratie bij het ministerie van Justitie en Veiligheid

    Bekijk de presentatie

Wat gebeurt er in een technische briefing?

In een technische briefing geven ambtenaren van een ministerie of vertegenwoordigers van de Algemene Rekenkamer, adviescolleges of onderzoeksinstellingen uitleg over technische aspecten van een bepaald dossier. Na deze uitleg krijgen Kamerleden de gelegenheid om vragen te stellen. Deze vragen zijn niet politiek gericht, maar gaan over de feiten. Een briefing kan openbaar of besloten zijn, afhankelijk van het onderwerp.

Volg het live