Studentenparlement: strijd om Thorbeckepenning
Alsof ze iedere dag in de Kamerbankjes zitten, zo nemen de leden van het tweejaarlijks Studentenparlement bezit van de plenaire zaal op vrijdag 24 mei. Onder leiding van oud-Kamerlid Boris van der Ham debatteren ze over een fictief wetsvoorstel dat de benoeming van leden van de Raad van State en Hoge Raad democratischer moet maken.
Het studentenparlement is een politiek-juridische debatwedstrijd voor rechtenstudenten. Een vakjury beoordeelt hen op de kwaliteit van de schriftelijke inbreng vooraf, de mondelinge vaardigheden en hun politieke kwaliteiten tijdens het debat. De winnende fractie mag op het einde van de dag de zilveren Thorbecke-penning in ontvangst nemen.
Sneuvelen
Het allereerste voorstel sneuvelde meteen: coalitiefractie ADAM (Algemeen Democratisch Appèl op de Mensheid) stak van wal met een radicaal plan om het voorstel in tweeën te knippen. Dat zou het gemakkelijker maken om bepaalde onderdelen wel te steunen en andere niet. Maar fracties als LUBBERS (Leids Universitair Bijbels Borrelgenootschap voor een Eerlijke en Rechtvaardige Samenleving) en de Rode Radboud Uni steunden dit niet. Want het voorstel moet ‘in zijn geheel worden bezien’ en ‘verdient een brede afweging’, zo betoogden de verschillende ‘Kamerleden’ in onberispelijk politiek jargon. Ook het ‘kabinet’, in dit geval bestaande uit een rechter, een raadsheer en twee hoogleraren, had een dergelijke knip al afgeraden.
Enerverend
De lunch gebruiken de studenten in het restaurant waar normaal gesproken alleen Kamerleden mogen komen. Wanda Lam, die het Algemeen Democratisch Appèl op de Mensheid (ADAM) van de Universiteit van Amsterdam vertegenwoordigt, geniet van het debat: “Je gaat er vanzelf helemaal op. Je moet je verplaatsen in een andere politieke kleur, daardoor ga je heel anders naar voorstellen kijken.” Stan Peters van de Partij der Utrechtse Linkse Socialisten (PULS), de fractie van de Universiteit Utrecht: “Het is heel enerverend om zelf hier te zitten, in de zaal die je altijd op televisie ziet, en die verschillende rollen te spelen.” Jitske Roefs van het Leids Universitair Bijbels Borrelgenootschap voor een Eerlijke en Rechtvaardige Samenleving, ofwel de fractie LUBBERS van de Universiteit Leiden: “Interrumperen, af en toe de gang op om met andere fracties te overleggen: heel gaaf om dit politieke spel mee te maken.”
Samenwerking
Het Studentenparlement is een samenwerkingsverband tussen de Tweede Kamer der Staten-Generaal, het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Staatsrechtkring. De organisatie is in handen van de winnaar van de vorige editie, de Rijksuniversiteit Groningen.
Debat live volgen
Het debat is live te zien via: https://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/livedebat/plenaire-zaal