Rondetafelgesprek over menopauze

De commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport houdt op dinsdag 12 oktober een rondetafelgesprek over de menopauze en de maatschappelijke gevolgen daarvan. De commissie heeft een aantal (ervarings)deskundigen uitgenodigd die hun visie komen geven op dit onderwerp.

Welke maatschappelijke problemen kunnen vrouwen ervaren wanneer ze in de overgang komen en welk beleid kan er worden gevoerd om dat te verbeteren? Dat is de hoofdvraag die de commissie op tafel wil leggen tijdens het gesprek. De Kamerleden houden het rondetafelgesprek in deze periode omdat het op 18 oktober wereldwijd menopauzedag is. Zij willen ook met de deskundigen praten over het taboe op de overgang en wat daar het effect van is. Ook de zorg rond vrouwen met zware en lichte overgangsklachten komt ter sprake. Tenslotte zijn er de effecten van de overgang op het werk en de carrière van vrouwen. Op al deze punten wil de commissie ook graag weten hoe het beleid kan worden verbeterd. 

Waarom een rondetafelgesprek?

Het doel van de commissie is om kennis verzamelen over de overgang. Het rondetafelgesprek is een bijzondere vorm van een hoorzitting. Meerdere deelnemers gaan tegelijkertijd in gesprek met Kamerleden. Zo ontstaat er een onderlinge discussie en worden verschillen in visie duidelijk. De leden van de commissie gebruiken de input uit de hoorzitting of het rondetafelgesprek bij de behandeling van bijvoorbeeld wetsvoorstellen.

Opzet van het rondetafelgesprek

Het rondetafelgesprek over de menopauze is opgezet in drie blokken: 

16.30-17.30 uur: ervaringsdeskundigen

Imre Krull - ervaringsdeskundige en expert op het gebied van leefstijl voor preventie

Ellen Vermeulen - ervaringsdeskundige en actief op het gebied van het doorbreken van het taboe

Eveline Bakker - ervaringsdeskundige en voorzitter Stichting Vuurvrouw

17.30-18.30 uur: zorgverleners

Dorenda van Dijken - gynaecoloog en voorzitter Dutch Menopause Society

Martine den Hoedt - bestuurslid Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten (VVOC)

Henriëtte Engel - huisarts (NHG)

18.30 - 19.30 uur: de werkvloer

Anneke Westerlaken – bestuurslid CNV Connectief

Gert-Jan Aleman – manager P&O/Arbo Centrum Gemeente Den Haag

Mariëlle van Aalst - bedrijfsarts en penningmeester Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB)

Live volgen en stukken lezen

U kunt het rondetafelgesprek vanaf 16.30 uur volgen via de livestream van deze site en de app Debat Direct. Lees ook de position papers lezen die verschillende deskundigen hebben opgesteld voor deze ontmoeting met de Kamerleden.