Petities op dinsdag 5 juli

De Tweede Kamer ontvangt op dinsdag 5 juli zes petities. De Woonbond protesteert tegen de verhuurderheffing. Scheepvaartorganisaties stellen in een actieplan maatregelen voor om de scheepvaart te verduurzamen. LTO Nederland pleit voor het behoud van koudmerken bij runderen. De Vereniging Palestijnse Gemeenschap in Nederland vraagt aandacht voor 46 Palestijnse asielzoekers die Nederland moeten verlaten. Tuinders en gemeenten uit het zuiden van Nederland vragen om een compensatie voor de schade die het extreme weer in juni heeft veroorzaakt. En een groepje jongeren biedt de Kamer het onderzoeksrapport 'Hekjesdenken' aan, over racisme in de Nederlandse samenleving.

Woonbond verhuurderheffing

13.15 - 13.30 uur (voor het gebouw van de Tweede Kamer, op het Plein)

De Woonbond komt naar de Kamer met een petitie voor de commissie voor Wonen en Rijksdienst. Daarmee protesteren ze tegen de verhuurderheffing. De commissie spreekt hierover op woensdag 6 juli. Verhuurders die meer dan tien sociale huurwoningen verhuren, betalen een heffing over de waarde van de huurwoningen. Het gaat hierbij om huurwoningen waarvan de huur niet hoger is dan  € 710,68 per maand. Volgens de Woonbond wordt deze heffing afgewenteld op de huurders.

Duurzamer scheepvaart

13.30-13.45 uur

Drie scheepvaartorganisaties bieden de commissie voor Infrastructuur en Milieu een plan aan met acties om de scheepvaart klimaat- en milieuvriendelijker te maken. De organisaties, Netherlands Maritime Technology, Koninklijke BLN-Schuttevaer en Expertise en InnovatieCentrum Binnenvaart, wijzen daarbij op de afspraken die het kabinet heeft gemaakt tijdens de klimaattop in Parijs, in november 2015. Die afspraken gelden ook voor de scheepvaart, vinden zij.

Koudmerken van runderen

13.30 - 13.45 uur

Bij koudmerken krijgen koeien een in ijs ondergedompeld stempel met een nummer op hun lijf. Dit stempel blijft de rest van het leven van de koe zitten. LTO Nederland wil dat het koudmerken van runderen mogelijk blijft, terwijl het kabinet ermee wil stoppen. De commissie voor Economische Zaken krijgt een petitie van LTO Nederland voor het behoud van het koudmerken van runderen.

Palestijnse asielzoekers

13.30-13.45 uur

De Vereniging Palestijnse Gemeenschap in Nederland vraagt aandacht voor 46 Palestijnse asielzoekers uit Gaza en de Iraakse hoofdstad Bagdad. Hun asielaanvragen zijn afgewezen en dus moeten ze Nederland verlaten. Maar volgens de vereniging is dat niet mogelijk vanwege de oorlogssituatie in Gaza en Bagdad. Daarom bieden twee bestuursleden en een aantal uitgeprocedeerde Palestijnen de commissie voor Veiligheid en Justitie een petitie aan.

Waterschade in Limburg en Zuidoost-Brabant

13.45 - 14.00 uur

ZLTO, de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB)  de Limburgse en Brabantse werkgeversverenigingen en gemeentes die door waterschade getroffen zijn, komen met een petitie voor de commissie voor Economische Zaken. Zij vragen om een compensatie voor de schade die het extreme weer in juni heeft veroorzaakt in de land- en tuinbouw.

Hekjesdenken

13.45-14.00 uur

Een groep studenten en starters overhandigt de commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het rapport ‘Hekjesdenken’. De jongeren beschrijven in het rapport hun kijk op racisme in de Nederlandse samenleving en onderzoeken kansen om er iets tegen te doen. Ze hebben het rapport geschreven op basis van een onderzoek naar ‘hekjesdenken’ in de Nederlandse samenleving. Vanuit de debatorganisaties IDEA, De Rode Hoed en De Balie hebben ze hierover gesproken met beleidsmakers, politici en jongeren met verschillende achtergronden.

Petities voor de Tweede Kamer

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer vindt u elders op deze website.