Parlementaire enquêtecommissie Corona bezoekt Nijmegen

De parlementaire enquêtecommissie Corona bracht op 13 september haar eerste werkbezoek aan Nijmegen. De commissieleden bezochten het Radboudumc en ROC Nijmegen, waar ze in gesprek gingen met zorgmedewerkers, studenten en docenten over de impact van de coronacrisis. Voorzitter van de commissie Daan de Kort kijkt terug op een boeiend en aangrijpend werkbezoek: "Het was zeer indrukwekkend om tijdens dit werkbezoek te horen over de impact van corona op de zorg en het onderwijs."

Ziekenhuiszorg en post-COVID

Tijdens het bezoek aan het Radboudumc spraken de Kamerleden met ziekenhuispersoneel dat tijdens de crisis verantwoordelijk was voor de (acute) zorg en ondersteuning. Onderwerpen zoals ziekenhuiscapaciteit, wetenschappelijk onderzoek, personeelstekorten en de behandeling van post-COVID-patiënten kwamen aan bod. Ook bezochten ze het laboratorium en de intensive care.

Jongeren en onderwijs 

Bij ROC Nijmegen spraken de commissieleden met (toenmalig) studenten en docenten over hun ervaringen tijdens de coronaperiode. Het ROC biedt onder meer mbo-opleidingen aan in zorg & welzijn, economie, sociale beroepen en techniek. Er werd ingegaan op hoe het onderwijs werd aangepast en hoe het crisisteam van de school wet- en regelgeving vertaalde naar de dagelijkse praktijk. Hierbij werd vooral gekeken naar de kwaliteit van het (online) onderwijs en het welzijn van medewerkers en studenten tijdens de coronaperiode.

Onderzoeksaanpak

De parlementaire enquêtecommissie Corona heeft een onderzoeksaanpak vastgesteld. Aan de hand van zes onderzoeksperioden en zes thema’s zullen belangrijke vragen worden beantwoord en lessen worden getrokken. De commissie onderzoekt nadrukkelijk de rol van het kabinet en de rol van de Tweede Kamer tijdens de crisis. Bij diverse onderdelen van het onderzoek zal gebruik gemaakt worden van beschikbare (wetenschappelijke) inzichten en literatuur. Er wordt informatie gevorderd bij departementen en andere organisaties In aanvulling daarop voert de enquêtecommissie gesprekken en legt de commissie werkbezoeken af om een beeld te krijgen van de wijze waarop de coronacrisis door verschillende groepen mensen is ervaren.

Commissieleden

De commissie bestaat uit de Kamerleden Daan de Kort (VVD - voorzitter), Peter Smitskam (PVV), Anita Pijpelink (GroenLinks/PvdA), Rosanne Hertzberger (NSC) en Pepijn van Houwelingen (FVD).

Lees meer over het werk van de commissie op www.tweedekamer.nl/corona