Oud-Kamerleden welkom als bezoeker

Oud-Kamerleden zijn vanaf 1 maart 2022 welkom in het Kamergebouw als bezoeker. Tot die datum hebben ze, net als Kamerpersoneel, Kamerleden en vast geaccrediteerde journalisten, met een Kamerpas vrij toegang tot het gehele Kamergebouw. Die regeling vervalt.

Veiligheid

Op 21 juni 2021 behandelde de Kamer haar eigen begroting, de Raming. Hierbij is toegezegd om in het Presidium te spreken over het automatisme om oud-Leden van de Tweede Kamer een toegangspas te verstrekken. In een brief van 10 november 2021 heeft Kamervoorzitter Vera Bergkamp het besluit van het Presidium om de regeling aan te passen aan de Kamerleden meegedeeld.

Lobbyisten

Oud-Kamerleden die ook lobbyist zijn, kunnen voortaan gebruik maken van de lobbyistenregeling. Deze regeling wordt - uit het oogpunt van veiligheid - aangevuld met een veiligheidsscan/controle bij binnenkomst en een activatie van de toegangspas bij ieder bezoek. De Kamer had eerder ook ingestemd met een motie van PvdA-Kamerlid Khadija Arib, die de gelijkheid tussen lobbyisten en oud-leden beoogde.

Bezoeker

Andere oud-Kamerleden zijn welkom als bezoeker, of kunnen een afspraak maken met Kamerleden of medewerkers die zij willen bezoeken. Vanaf vandaag kunnen Kamerleden die hun Kamerlidmaatschap beƫindigen nog een half jaar gebruik maken van hun Kamerpas vanwege het afronden van werkzaamheden.

  • Lees de brief van de Voorzitter aan de Kamerleden.