Onderzoekers universiteiten adviseren Kamerleden over lokale democratie

De commissie Binnenlandse Zaken neemt twee rapporten van de universiteiten van Tilburg en Twente in ontvangst over lokale democratie. Daarin staat onder meer dat burgers ontevreden zijn over participatie: ze mogen wel meepraten en adviseren, maar zelf geen beslissingen nemen.

De onderzoeksrapporten worden aangeboden aan Erik Ziengs (VVD), voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken.
De onderzoeksrapporten worden aangeboden aan Erik Ziengs (VVD), voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken.

De leden van de commissie kunnen de uitkomsten van de onderzoeken gebruiken in de komende debatten over de versterking van het lokale bestuur. Op 19 december vindt daarover een algemeen overleg plaats met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. De onderzoeksrapporten zijn op 27 november 2018 aangeboden aan Erik Ziengs (VVD), voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken.

Uitkomsten lokale democratie

De onderzoekers van het Tilburg Center for Regional Law and Governance concluderen dat decennia van vernieuwing problemen in de gemeentelijke democratie nog niet hebben opgelost. Burgers zijn maar matig tevreden en willen vaak meer zeggenschap.  

Hier lees je het rapport.

Uitkomsten decentralisatie en schaalvergrotingen

De onderzoekers van de Universiteit Twente hebben onderzoek gedaan naar de herindeling van gemeentes. Deze schaalvergrotingen hebben (vaak onbedoelde) gevolgen gehad voor de lokale democratie en voor het functioneren van raadsleden, wethouders en burgemeesters.

Hier lees je het rapport.