Rondetafelgesprek over sterke nederwiet
Het kabinet is van plan om cannabis met een THC-gehalte van meer dan 15 procent op de lijst van verboden harddrugs plaatsen. Tijdens een rondetafelgesprek op maandag 6 oktober (van 15.00 tot 19.10 uur) geven ervaringsdeskundigen, bestuurders en onderzoekers hun kijk op het kabinetsvoornemen. Ze zijn uitgenodigd door de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
THC (tetrahydrocannabinol) is de stof in cannabis waar je high van wordt. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is het gehalte van deze stof in nederwiet sterk toegenomen, schrijft staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in zijn toelichting op het wetsvoorstel (pdf). In 1991 was het gemiddelde gehalte 7,5 procent. Tegenwoordig schommelt het gehalte tussen de 15 en 18 procent. En op de illegale markt komt nederhasjiesj voor met een gemiddeld gehalte van 32,6 procent. De stijging van het THC-gehalte komt door de professionalisering van de hennepteelt, aldus de staatssecretaris.
Gevolgen voor de gezondheid
De staatssecretaris haalt onderzoek aan waaruit blijkt dat het gebruik van cannabis acute en blijvend nadelige gevolgen heeft voor de psychische gezondheid. Het roken van joints kan leiden tot psychotische reacties, angst en depressie, verminderde cognitieve functies en de neiging tot misbruik en afhankelijkheid. Hoe hoger het THC-gehalte, hoe groter de kans op psychoses.
Rondetafelgesprek
Het voornemen van het kabinet om sterke nederwiet op de lijst met verboden harddrugs te plaatsen, krijgt veel kritiek. Tijdens het rondetafelgesprek krijgen onder andere een coffeeshophouder, een burgemeester en een wetenschapper gelegenheid om hun standpunt voor te leggen aan de Kamerleden uit de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Regelmatig organiseren Kamercommissies rondetafelgesprekken over onderwerpen die op hun terrein liggen. Zo krijgen Kamerleden in een kort tijdsbestek van verschillende kanten informatie en adviezen over de wetsvoorstellen van het kabinet. Bijkomend voordeel is dat de deskundigen niet met alle Kamerleden afzonderlijk een gesprek hoeven te voeren.
Programma en sprekers
Het rondetafelgesprek is ingedeeld in de volgende blokken met sprekers.
Blok 1: Theorie - 15.00-16.00 uur
-
Raymond Niesink, Trimbos Instituut
-
Marnix Hoitink, Nederlands Forensisch Instituut
-
Rob Verpoorte, Universiteit Leiden
-
Ria Sarneel, Douane-lab Belastingdienst
Blok 2: Praktijk - 16.05-17.35 uur
-
Marije Wouters, Universiteit van Amsterdam
-
Roel Hermanides, GGZ Nederland
-
Myranda Bruin, Coffeeshop 123 te Rotterdam
-
Wouter van Egmond, Stichting Coffeeshop Xpresso
-
Magriet van Laar, Trimbos Instituut
-
Charles Dorpmans, Novadic Kentron
-
August de Loor, Adviesburo drugs
-
John Roozen, VOC
-
Floor van Bakkum, Jellinek Kliniek (*)
-
Kaj Hollemans, KH Legal Advice
-
Dimitri Breeuwer, WeSmoke
Blok 3: Juridisch en handhaving - 17.40-19.10 uur
-
Herman Bolhaar, Openbaar Ministerie
-
Sidney Smeets, Spong Advocaten
-
Maurice Veldman, VVS Advocaten
-
Paul Depla, Burgemeester Heerlen
-
Nicole Maalsté, Universiteit Tilburg
-
Max Daniel, Politie
Live volgen
Het rondetafelgesprek is van 15.00 tot 19.10 uur in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Volg het gesprek live, in video of audio.