Neem deel aan de kennisbijeenkomst over de arbeidsmarkt

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede kamer houdt op vrijdag 8 oktober vanaf 14.00 uur een online kennisbijeenkomst ‘Hoe werk blijft veranderen’. Tijdens deze kennisbijeenkomst praten Kamerleden en deskundigen over de veranderende arbeidsmarkt en hoe de politiek hiermee omgaat. De kennisbijeenkomst op 8 oktober is live te volgen.

Veranderende arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is altijd in beweging. Zo zijn er tegenwoordig digitale platforms die eten, een oppas of een taxi aanbieden. Functies worden flexibeler, maar ook het aantal zelfstandige werknemers groeit. Daarnaast worden technologische ontwikkelingen steeds belangrijker. Banen verdwijnen en er komen nieuwe voor in de plaats. Daardoor kent de arbeidsmarkt ook veel onzekerheden.

De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft dit brede thema over de veranderende arbeidsmarkt verder onderzocht. Hoe gaat de arbeidsmarkt de komende jaren veranderen? Welke toekomstscenario’s zijn er voor de arbeidsmarkt bij een crisis? Ter afronding van dit thema organiseert de commissie op vrijdag 8 oktober een kennisbijeenkomst over deze onderwerpen.

Volg het live en stel uw vraag

De kennisbijeenkomst is live te volgen via www.tweedekamer.nl/kennisbijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst kunt u via deze link ook vragen insturen over de veranderende arbeidsmarkt. De aanwezige Kamerleden en externe deskundigen gaan tijdens de bijeenkomst in op enkele vragen van kijkers.

Onderwerpen

In de bijeenkomst vertellen Kamerleden op wat voor manieren de commissie SZW zich bezighoudt met de veranderende arbeidsmarkt. Ook lichten verschillende deskundigen toe wat de politiek en de overheid zouden moeten doen met dit onderwerp. Welk inzicht is nog niet ingedaald bij politici en de overheid? Het doel van deze bijeenkomst is de kennispositie van de Tweede Kamer op dit punt te versterken.

Programma en gasten

De bijeenkomst is van 14.00 tot 16.30 uur.

  • Welkom door de dagvoorzitters Judith Tielen (VVD) en Gijs van Dijk (PvdA).
  • Marjolein Olde Monninkhof van het Sociaal en Cultureel Planbureau licht de onderzoeksresultaten toe van de SCP-onderzoeksreeks De veranderende wereld van werk.

     
  • Deel I: platformeconomie, de krapte op de arbeidsmarkt en de robotisering
  1. Marjolein Olde Monninkhof, adjunct-directeur Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP)
  2. Romke van der Veen, Sociaal Economische Raad (SER)
  3. Djurre Das, onderzoeker Rathenau Instituut
  4. Tof Thissen, algemeen directeur UWV Werkbedrijf
  • Deel II: duurzame inzetbaarheid, gezond langer doorwerken en een leven lang leren
  1. Marjolein ten Hoonte, directielid Randstad
  2. Michiel Muller, oprichter/directeur Picnic
  3. Conny Helder, zorgbestuurder
  4. Bas Janssen, directeur Deltalinqs