Museumnacht in de Tweede Kamer op zaterdag 5 september (met filmpje)

Op zaterdag 5 september 2015 deden de Tweede Kamer en ProDemos mee aan de Museumnacht in Den Haag.

Videoverslag

Museumnacht
Kinderen kunnen tijdens de museumnacht in de huid van een journalist kruipen.

Om 16.30 uur gingen de deuren open voor de Kindermuseumnacht. De kinderen konden een opdrachtenroute doen door in de huid van een journalist te kruipen. Zo mochten ze bijvoorbeeld verslaggeven voor een echte camera. De kinderen brachtten verslag uit op Twitter, via het kanaal @Junior_Journaal.

Historische Kamerleden

Voor de volwassen bezoekers gingen de deuren van ingang Lange Poten open om 20.00 uur. Ze konden een kijkje nemen in de Statenpassage en op de publieke tribune. Om het 200-jarig bestaan van de Tweede Kamer te benadrukken, liepen er historische Kamerleden in het gebouw. Bezoekers konden bijvoorbeeld in gesprek gaan met Johan Rudolph Thorbecke en Willem Groen van Prinsterer. Jeltje van Nieuwenhoven speelde zichzelf, als Tweede Kamervoorzitter tijdens de paarse kabinetten. Bezoekers moesten bij iedere historische persoon een vraag beantwoorden en konden zo leuke prijzen winnen.

Installatie

In de Statenpassage stond een installatie van kunstenaar Matthias König (1987). König maakt sculpturen, installaties en muziek. König kwam eind augustus langs in de Tweede Kamer en was blij verrast door de grote ruimte van de Statenpassage. Daarom combineerde hij voor de Museumnacht twee installaties. Bezoekers konden erdoorheen lopen en hoorden onder andere muziek uit orgelpijpen.

Museumnacht Den Haag

Op zaterdag 5 september gingen in totaal zo’n 40 instellingen van 20.00 tot 01.00 uur open, met een speciaal programma, geïnspireerd op hun collecties of tentoonstellingen. Meer informatie op http://www.museumnachtdenhaag.nl/.

Bezoek het open huis van de Eerste en Tweede Kamer

Wil je de Eerste en Tweede Kamer en de Ridderzaal ook eens zien? In een feestelijke tour kun je op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober kennismaken met de geschiedenis van 200 jaar Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Gratis kaarten kunt u bestellen via de website 200 jaar Staten-Generaal.