Kamervoorzitter krijgt Aletta Jacobsprijs

Vandaag maakte de Rijks Universiteit Groningen bekend dat zij de Aletta Jacobsprijs 2019 toekent aan de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib. Ze krijgt de prijs onder meer “vanwege haar voorbeeldrol als eerste vrouwelijke Kamervoorzitter met een migratieachtergrond en voor de wijze waarop zij het vieren van 100 jaar kiesrecht in Nederland heeft weten te markeren als een viering van het algemeen kiesrecht, voor mannen en vrouwen.”

Voorzitter Khadija Arib tijdens de APB 2019

In een eerste reactie laat de Voorzitter weten het eervol te vinden om de prijs te ontvangen. “Ik hoop dat ik meisjes, ook meisjes met een niet-Nederlandse achtergrond, kan laten zien dat je waardevol bent en veel kunt betekenen voor de samenleving. Een belangrijke les die mijn oma en mijn moeder mij leerden, is om in jezelf te geloven, om door te zetten, ook als het tegen zit, en om onafhankelijk te zijn.” Khadija Arib vindt het mooi dat zij de prijs juist nu krijgt, in het jaar waarin we 100 jaar algemeen kiesrecht vieren. “Aletta Jacobs, maar ook Suze Groeneweg waren belangrijke wegbereiders. Zij lieten zich niet ontmoedigen of tegenhouden door wie dan ook, ook niet door mannen en vrouwen die niets van het vrouwenkiesrecht moesten weten en op hen neerkeken. Ze hebben stug doorgezet. En met resultaat. Dat mijn naam nu een beetje met die van Aletta Jacobs verbonden is, maakt mij heel trots.”

De Aletta Jacobsprijs wordt op 6  maart 2020 aan Khadija Arib uitgereikt door de rector magnificus van de RUG, prof. Dr. Cisca Wijmenga.