Kamervoorzitter Arib spreekt tijdens Deutscher Historikertag

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib hield op dinsdag 25 september 2018 de openingslezing van de Deutscher Historikertag aan de Universiteit van Münster. Naast haar sprak ook de Duitse parlementsvoorzitter, Wolfgang Schäuble. Thema van de conferentie was ‘gespleten samenlevingen’. In haar lezing ging Arib in op de betekenis daarvan voor de Nederlandse parlementaire democratie.

Voorzitter Khadija Arib
Voorzitter Arib aan het woord tijdens de Deutscher Historikertag

Scheidslijnen

De scheidslijnen die je ziet in de samenleving, betoogde Arib, zie je ook in de politiek: “Wat je daar in Nederland – overigens net als in Duitsland – van merkt, is de versplintering van het politieke landschap.” Volgens Arib is dat in de kern geen probleem. “Integendeel. Ik ben blij met ons representatieve stelsel, zonder kiesdrempel. Het is mooi dat de Tweede Kamer een afspiegeling van de samenleving is. Ik heb een groot vertrouwen in het zelfreinigend vermogen van de politiek.”

Identiteit

Een risico dat Arib in haar lezing wel benoemde, is dat alles aan identiteit wordt opgehangen. “Dat we identiteit niet meer zien als een manier om jezelf te definiëren, maar om je tegen de ander af te zetten. Als politieke identiteit niet meer leidt tot verbinding maar erop gericht is om een muur op te trekken tussen groepen mensen – dus de scheidslijnen versterkt – dan gaat het fout.” Arib benadrukte dat respect voor andersdenkenden het fundament is onder de Nederlandse parlementaire democratie.

Arib sloot haar lezing af met een oproep om te blijven zoeken naar verbinding. “Dat is het einddoel van iedere discussie of ieder debat.”

Lees de volledige toespraak van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

Khadija Arib in gezelschap
Kamervoorzitter Arib met rechts van haar de Duitse parlementsvoorzitter Wolfgang Schäuble