Kamervoorzitter Arib bezoekt Nederlandse militairen in Mali

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft op donderdag 10 en vrijdag 11 november 2016 de Nederlandse militairen in Mali bezocht. Arib liet zich informeren over het militaire werk en de voortgang van de Nederlandse bijdrage aan VN-missie MINUSMA. De Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, vergezelde haar.

Volgens Arib leveren de Nederlandse militairen in Mali een belangrijke bijdrage aan de stabiliteit in de wereld: “Dat doen zij vaak onder moeilijke omstandigheden. Zeker nu de feestdagen voor de deur staan, zullen zij hun geliefden, familie en vrienden ongelooflijk missen. Het is goed om hen persoonlijk te spreken, om hen een hart onder de riem te steken en te zeggen hoezeer wij hun inzet waarderen.”

Kamervoorzitter Arib met militairen in Mali
Kamervoorzitter Arib op bezoek in Mali. Foto: ministerie van Defensie

Contingentscommandant kolonel Wilco Roepers ontving de Nederlandse delegatie op Kamp Castor in de Malinese stad Gao. Vanuit dit kamp verzamelen militairen van verschillende operationele eenheden gezamenlijk inlichtingen.

Positie vrouwen

Arib ontmoette tijdens haar bezoek aan Mali ook luchtmachtmilitairen van het helikopterdetachement en leden van het Joint Support Detachement en de Special Operations Land Task Group. Ze wisselde uitvoerig van gedachten met de Nederlanders. Ook ontmoette de Nederlandse delegatie de gouverneur van Gao en vertegenwoordigers van enkele niet-gouvernementele organisaties. Ze spraken onder andere over de juridische en sociaal-economische positie van vrouwen in de regio.

Onder de indruk

Arib was onder de indruk van de Nederlandse inzet in Mali. “Wij kunnen trots zijn op de loyaliteit en de moed waarmee Nederlandse militairen en civiele functionarissen bouwen aan vrede en veiligheid.” Samen met Middendorp reikte de Kamervoorzitter aan acht personen de VN-medaille uit. Deze medaille is voor militairen die langer dan negentig dagen aan een VN-missie hebben deelgenomen.

MINUSMA

De VN-missie MINUSMA is gericht op het herstellen van de veiligheid en stabiliteit in Mali. De Nederlandse militairen voeren vooral verkenningen uit en verzamelen inlichtingen. Daarmee vormen zij de ‘oren en ogen’ van de VN-missie. Daarnaast helpen civiele deskundigen om de Malinese politie en de rechtsstaat te verbeteren. In totaal zijn er zo’n 450 militairen actief in Mali.