Kamerleden bezoeken vluchtelingencentra in Griekenland en Macedonië

Kamerleden van de commissie voor Europese Zaken hebben van donderdag 25 tot en met maandag 29 februari een bezoek gebracht aan Griekenland en Macedonië. Doel hiervan was om inzicht te krijgen in de uitwerking van het Europese migratiebeleid en van de maatregelen om de vluchtelingencrisis te beteugelen.

Kamerdelegatie werkbezoek Griekenland en Macedonie
De Kamerdelegatie met enkele leden van het Nederlandse Border Security Team onder leiding van majoor Jos Klappe (midden), voor het nieuwe identificatie- en registratiecentrum op Chios.

Hotspots

In de Griekse hoofdstad Athene sprak de Kamerdelegatie, onder leiding van voorzitter Malik Azmani van de commissie voor Europese Zaken, met Griekse parlementariërs en de minister voor Migratie. Ook bezochten de Kamerleden de zogeheten 'hotspots' op de eilanden Lesbos en Chios, waar vluchtelingen na aankomst worden geregistreerd en geïdentificeerd.

Border Security Team

Op Chios werd de delegatie ontvangen door het Nederlandse Border Security Team. Dit team bestaat onder anderen uit mensen van de Koninklijke Marechaussee en ondersteunt de Griekse kustwacht en het proces van identificatie en registratie van vluchtelingen. Dankzij hun pionierswerk werd onlangs op Chios een nieuwe voorziening voor identificatie en registratie van vluchtelingen in gebruik genomen.

Vluchtelingenkampen

De delegatie bezocht ook de vluchtelingenkampen aan weerszijden van de Grieks-Macedonische grens. In de Macedonische hoofdstad Skopje sprak de delegatie met enkele Macedonische ministers en parlementariërs over de vluchtelingensituatie. In de gesprekken kwamen ook de hervormingen op het gebied van rechtsstaat en mensenrechten aan de orde. Die zijn nodig voordat kandidaat-lidstaat Macedonië wellicht tot de Europese Unie kan toetreden.

Helder beeld

Delegatieleider Malik Azmani spreekt van een indrukwekkend werkbezoek: "Het heeft een helder beeld heeft gegeven van de Europese uitdagingen om de vluchtelingencrisis op te lossen. Er is veel waardering voor de inzet van het Nederlandse team op Chios om de Griekse kustwacht te ondersteunen en de identificatie en registratie van aangelande vluchtelingen te coördineren."

Delegatie

De Kamerdelegatie voor het werkbezoek aan Griekenland en Macedonië bestond uit de volgende leden:

  • Malik Azmani (VVD, delegatieleider)
  • Sjoerd Potters (VVD)
  • Marit Maij (PvdA)
  • Attje Kuiken (PvdA)
  • Sharon Gesthuizen (SP)
  • Pieter Omtzigt (CDA)
  • Kees Verhoeven (D66)
  • Joël Voordewind (ChristenUnie).