Interparlementair Koninkrijksoverleg in Den Haag

Het halfjaarlijkse Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) vindt plaats van donderdag 1 juni tot en met maandag 5 juni 2023 in Den Haag. Delegaties van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten vergaderen met de Staten-Generaal over onder andere klimaatverandering, onderwijs, databeveiliging en de doorwerking van het kolonialisme en het slavernijverleden.

Interparlementair Koninkrijksoverleg in de Tweede Kamer op 27 september 2022.

De gesprekken vinden plaats onder leiding van de voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer, Mariëlle Paul (VVD). Het IPKO vindt ieder half jaar plaats en is bedoeld als instrument voor directe communicatie en persoonlijke ontmoetingen tussen de leden van de parlementen van de vier landen in het Koninkrijk: Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland. De gemaakte afspraken worden na de bijeenkomsten ter reactie voorgelegd aan het kabinet. In januari vindt het overleg altijd in één van de Caribische landen plaats, in juni wordt het door de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag georganiseerd.

Agenda

De delegaties spreken over onderwerpen die de landen gezamenlijk aangaan. Op de agenda staan klimaatverandering en -adaptie, onderwijs, de aanstaande Koninkrijksconferentie, databeveiliging binnen het Koninkrijk en doorwerking en verwerking kolonialisme en slavernijverleden.

  • Op donderdag 1 juni is de openingsbijeenkomst in Nieuwspoort.
  • Op vrijdag 2 juni is het overleg in de plenaire zaal van de Tweede Kamer.
  • Op zaterdag 3 juni brengt het IPKO een werkbezoek aan het Green Village van de technische universiteit Delft.
  • Het interparlementair overleg eindigt maandag 5 juni met de vaststelling en ondertekening van de afsprakenlijst en een gezamenlijke persconferentie.