Hoe wordt EU-geld besteed? Briefing door Alex Brenninkmeijer van Europese Rekenkamer

De Europese Rekenkamer heeft woensdag 14 januari een technische briefing gegeven aan de commissie voor de Rijksuitgaven van de Tweede Kamer. Het onderwerp van de briefing was de benutting van EU-geld en de risico’s voor het financiële beheer van de EU-begroting. De briefing werd gegeven door het Nederlandse lid van de Europese Rekenkamer, Alex Brenninkmeijer.

Brenninkmeijer in Tweede Kamer
Lid van de Europese Rekenkamer Alex Brenninkmeijer (rechts) in de Tweede Kamer

Wat is de Europese toegevoegde waarde?

‘Overheidsuitgaven zijn goed als het belastinggeld wordt besteed aan prioriteiten die de samenleving de moeite waard en wenselijk acht.’ Dit stelt de Europese Rekenkamer in de ‘landscape review’ die zij in november 2014 publiceerde.

Volgens de Europese Rekenkamer heeft de nadruk te lang grotendeels gelegen op de besteding van het EU‑budget volgens de regels. Daarbij werd te weinig gelet op de 'Europese toegevoegde waarde'. Daarmee bedoelt de Europese Rekenkamer dat er duidelijke en zichtbare voordelen moeten zijn voor de EU en haar burgers, die met bestedingen op nationaal, regionaal en lokaal niveau alleen niet konden worden bereikt.

Landscape review

Lees het rapport van de Europese Rekenkamer, dat de aanleiding vormt voor de technische briefing: