Rondetafelgesprek over ervaringen met schulden
De rekeningen lopen op, maar je hebt niet genoeg geld op je bankrekening om ze te betalen. Veel Nederlanders hebben hier dagelijks mee te maken. Op maandag 12 februari 2018 hield de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid een rondetafelgesprek over ervaringen met schulden. Hiervoor waren onderzoekers, deskundigen en vertegenwoordigers uit de schuldhulpverlening uitgenodigd. Ook kwamen ervaringsdeskundigen aan het woord. Zij hadden suggesties voor het verbeteren van de schuldhulpverlening.
Terugkijken en teruglezen
- Het rondetafelgesprek kunt u terugkijken via Debat Gemist.
- Bekijk het overzicht met alle genodigden voor het rondetafelgesprek. Zodra het woordelijk verslag van de vergadering klaar is, kunt u dit verslag ook via deze link lezen.
Bijna een op de vijf Nederlandse huishoudens heeft last van schulden. Zij kunnen hun rekeningen niet op tijd betalen, staan rood of hebben een hoge creditcardschuld. Dat kan voor grote problemen zorgen: de stapel met boetes wordt steeds hoger, net als de schuldenberg van mensen.
De Kamerleden van de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaan de komende tijd extra goed kijken naar het onderwerp schulden. Hoe krijgen mensen schulden, hoe kan dat worden voorkomen en wat is de invloed van schulden op het leven van mensen?
Praktijkervaringen
In de aanloop naar het rondetafelgesprek deed de Tweede Kamer een oproep om ervaringen uit de praktijk te delen. De Kamerleden wilden graag weten hoe het is om met schulden of schuldhulpverlening te maken te hebben: welke hulp krijgen mensen met schulden en past die hulp bij wat ze nodig hebben? Misschien zijn er veel betere manieren om mensen met schulden uit de problemen te krijgen.
De commissie heeft uit alle ervaringen die naar aanleiding van deze oproep zijn opgestuurd één persoon uitgenodigd om haar ervaringen en suggesties voor verbeteringen in de schuldhulpverlening te delen tijdens het rondetafelgesprek. Ervaringsdeskundige Stella de Swart zal spreken tussen 11.00 en 12.00 uur. Ook komen onderzoekers, deskundigen en vertegenwoordigers uit de schuldhulpverlening aan het woord.
Verbeteringen
De commissie probeert in het rondetafelgesprek duidelijkheid te krijgen over positieve of misschien minder positieve ervaringen van mensen met schulden en van personen die in de schuldhulpverlening werken. Zo hoopt de Kamer te kunnen beoordelen of er verbeteringen mogelijk zijn. Geïnteresseerden konden hun ervaring met schulden of schuldhulpverlening tot maandag 5 februari mailen naar de Tweede Kamer.