Het grote begrotingsboek voor Kamerleden

De commissie voor de Rijksuitgaven organiseerde op dinsdag 5 oktober een bijeenkomst voor Kamerleden om de start van de parlementaire behandeling van de begroting voor 2022 te markeren. Kamerleden die de komende tijd debatteren over de begrotingen van de ministeries, krijgen ondersteuning in de vorm van Het grote begrotingsboek, dat gepresenteerd werd.

Kamerleden met Het grote begrotingsboek. Van links naar rechts: Joost Sneller (D66), Lisa van Ginneken (D66), Bart Snels (GroenLinks) en Queeny Rajkowski (VVD)

Commissie voor de Rijksbegroting

De Dienst Analyse en Onderzoek van de Tweede Kamer heeft het boek gerealiseerd. Het maakt deel uit van de kennisagenda van de commissie voor de Rijksuitgaven. De commissie voor de Rijksuitgaven is na vijf jaar van afwezigheid nieuw leven ingeblazen. De herstart van de commissie valt samen met de verantwoording over coronajaar 2020, een jaar waarin een groot aanvullend bedrag op de reguliere begroting werd uitgegeven. Het boek schetst verschillende invalshoeken rond opstelling, vaststelling en verantwoording over de rijksbegroting. 

Handvat

De commissie voor de Rijksuitgaven vindt het belangrijk dat Kamerleden nu een handvat hebben op het gebied van begroten en verantwoorden, omdat kennis op dit gebied de komende jaren van groot belang zal blijven. Bijvoorbeeld ter ondersteuning van de ‘normalisering’ van de rijksbegroting na de coronacrisis en bij de inzet van begrotingsmiddelen voor verschillende grote transities.

Na de overhandiging volgde een presentatie door Brigitte de Graaff, LLM MSc (VU Business School) over integrated reporting.