Herdenking Saskia Stuiveling (1945 - 2017)

De Tweede Kamer heeft dinsdag 9 mei Saskia Stuiveling herdacht in de plenaire vergadering. Zij overleed op 20 april 2017. Van 1999 tot 2015 was ze president van de Algemene Rekenkamer. In die rol kwam Stuiveling elke derde woensdag in mei naar de Tweede Kamer om het onderzoek van de Rekenkamer naar de verantwoordingsstukken van het kabinet toe te lichten.

Minister Dijsselbloem van Financiën en president van de Rekenkamer Saskia Stuiveling op woensdag 20 mei 2015 in de Kamer. Deze Verantwoordingsdag was de laatste voordat Stuiveling met pensioen ging. Op 20 april 2017 is ze overleden.
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Saskia Stuiveling (president van de Rekenkamer) op woensdag 20 mei 2015 in de Kamer. Deze Verantwoordingsdag was de laatste voordat Stuiveling met pensioen ging. Op 20 april 2017 is ze overleden.

Scherp in oordeel en bewoordingen

Voorzitter Khadija Arib bracht Stuiveling in herinnering als iemand die scherp was in haar oordeel en scherp in haar bewoordingen. "Over zichzelf zei Stuiveling ooit dat ze ‘wandelend slecht nieuws’ was."

De laatste Verantwoordingsdag voor Stuiveling was in 2015, een maand voor haar pensioen. In de Kamer was ze kritisch op de uitvoering van het kabinetsbeleid. “Op nogal wat plekken constateren wij fricties tussen politieke ambities en de beschikbare tijd, mensen en middelen om die ambities goed te kunnen uitvoeren.” Vooral in de zorg, bij de Belastingdienst en bij Defensie leidde dat tot grote problemen.

Open data

De autoriteit van de Rekenkamer is volgens Voorzitter Arib grotendeels aan Stuiveling te danken. De laatste jaren maakte zij zich bijvoorbeeld hard voor open data, het op een toegankelijke manier beschikbaar stellen van alle kennis en gegevens die de Rekenkamer in huis heeft.