Herdenking Meindert Leerling

De Tweede Kamer heeft op 9 juni om 11.00 uur Meindert Leerling herdacht, oud-fractievoorzitter van de Reformatorische Politieke Federatie (RPF). Hij overleed op 9 mei op 85-jarige leeftijd.

Meindert Leerling werd in 1981 in de Tweede Kamer gekozen. De RPF deed in dat jaar voor het eerst mee aan de verkiezingen en verwierf twee zetels. Leerling, van oorsprong sportjournalist en later medeoprichter van de EO, werd fractievoorzitter.

Fusie

Ook bij latere Kamerverkiezingen haalde de RPF steeds een of twee zetels. Leerling bleef Kamerlid tot 1994. De RPF fuseerde in 2000 met het Gereformeerd Politiek Verbond in de ChristenUnie. 

Christelijk geluid

"Meindert Leerling heeft altijd zijn werk (en ook zijn persoonlijk leven) gericht naar de Bijbel", zei Kamervoorzitter Vera Bergkamp. "Hij voerde bij zoveel mogelijk debatten het woord om het christelijk geluid te laten horen. Hij deed dit vanuit een duidelijke, vastomlijnde overtuiging, die ook bleef wanneer de andere partijen een ander pad insloegen. Wij zijn Meindert Leerling dankbaar voor wat hij voor de Kamer en de Nederlandse democratie heeft betekend."

Lees hier de volledige toespraak van Kamervoorzitter Vera Bergkamp.