Herdenking gevallenen en slachtoffers voormalig Nederlands-Indië

Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp legde op zondag 14 augustus samen met Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn een krans bij de Indische plaquette in het gebouw van de Tweede Kamer. Op maandag 15 augustus woonden de Kamervoorzitters de herdenking bij voor de gevallenen en slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië bij het Indisch Monument in Den Haag.

Herdenking bij de Indische plaquette op 14 augustus

De Kamervoorzitters legden een krans bij de Indische plaquette in de hal van Tweede Kamergebouw, waar een eremonument staat. De bronzen plaquette werd op 15 augustus 1985 onthuld, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië.

Geschiedenis

De herdenking bij de Indische plaquette begon met een toespraak van Thom de Graaf, de voorzitter van de Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Aansluitend sprak Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. “We weten nog steeds niet voldoende van wat zich in de vreselijke oorlogsjaren in Indië heeft afgespeeld”, zei zij. “We weten er onvoldoende van – noch van de periode van de oorlog, noch van de vreselijke jaren daarna. Dat moet veranderen.”

Bergkamp vertelde onder meer het verhaal van Tineke Tempelaar, die met haar moeder en broer gevangen zat in een kamp op Midden-Java. “De geschiedenis van de twee miljoen mensen die een bijzondere band hebben met Indië, dat is ónze geschiedenis,” aldus de Kamervoorzitter in haar toespraak. “Die twee miljoen mensen hoeven daar niet meer over te zwijgen. Ze mogen spreken.” Tot slot citeerde de Kamervoorzitter een gedicht van Amara van der Elst over haar Indische grootmoeder. De spoken word artiest verwijst hierin naar de derde generatie die hun grootouders over voormalig Nederlands-Indië bevraagt.

Indische plaquette

Japan capituleerde op 15 augustus 1945. Dit betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Zuidoost-Azië en het Koninkrijk der Nederlanden. Jaarlijks, op 14 augustus, organiseert de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 een korte besloten herdenking in aanwezigheid van de Voorzitters van beide Kamers, Kamerleden en vertegenwoordigers van betrokken organisaties bij de plaquette aan het Binnenhof. De plaquette staat tijdelijk in de hal van het gebouw van de Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg. Wanneer de renovatie van het Binnenhof is afgerond, keert de plaquette terug naar de vertrouwde plek.

Herdenking bij het Indisch Monument op 15 augustus

Indisch Monument

Op maandag 15 augustus woonden de Tweede en Eerste Kamervoorzitter de jaarlijkse herdenking bij het Indisch Monument bij. Zij legden gezamenlijk een krans namens de Staten-Generaal ter nagedachtenis aan de gevallenen. De herdenking vond voor het eerst ’s avonds plaats. De plechtigheid startte om 19.15 uur en werd afgesloten met een defilé langs het monument. 

Kijk terug

  • Kijk de herdenking op zondag 14 augustus bij de Indische plaquette in het gebouw van de Tweede Kamer terug via Debat Gemist.
  • Kijk de NOS-uitzending op maandag 15 augustus over de herdenking bij het Indisch Monument terug via NPO Start.