Herdenking bij Erelijst van Gevallenen
Op 4 mei vindt de herdenking bij de Erelijst van Gevallenen plaats in de Tweede Kamer. Voorzitter Khadija Arib houdt een toespraak en legt samen met Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de Eerste Kamer, namens de Staten-Generaal een krans bij het nationaal monument. Minister-president Mark Rutte en Paul Blokhuis, staatssecretaris van VWS, leggen namens de ministerraad een krans.
Met het oog op de maatregelen rondom het coronavirus is de herdenking anders dan andere jaren. De Erelijst van Gevallenen ligt dit jaar niet in de hal van Binnenhof 1A, maar in de Statenpassage, waar er meer ruimte is voor de aanwezigen.
75 jaar vrijheid
“Het is spijtig dat de activiteiten die dit jaar zouden plaatsvinden om 75 jaar vrijheid te vieren worden overschaduwd door de crisis met het coronavirus. Veel is geannuleerd of uitgesteld. Als Kamer hebben we besloten om de herdenking op 4 mei door te laten gaan, in aangepaste vorm", aldus Kamervoorzitter Khadija Arib. “Juist in dit bijzondere vieringsjaar is het belangrijk om stil te staan bij de verschrikkingen van de oorlog en bij de betekenis van vrijheid en democratie, en om de mensen te eren die in de oorlog hebben gestreden en zijn gevallen voor het vaderland.”
Leven in angst
In haar toespraak staat de Kamervoorzitter onder meer stil bij het feit dat iedereen zich deze dagen beperkt voelt in zijn of haar vrijheid en zich, misschien meer dan vóór deze crisis, realiseert hoe het is om te leven in angst en jezelf niet veilig of vrij te voelen. Aansluitend wordt er een korte video getoond, waarin leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag gedichten voordragen. Zoals ieder jaar wordt er een bladzijde van de Erelijst van Gevallenen omgeslagen. Na de kransleggingen volgt een minuut stilte.
Herdenken en vieren
De Tweede Kamer staat stil bij 75 jaar vrijheid. Dit gebeurt op verschillende manieren en, vanwege de coronacrisis, op een andere wijze dan gepland. Naast de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei, zijn er verschillende online activiteiten. Zo is er binnenkort een digitale rondleiding langs historische plekken in het gebouw te bekijken en lichten Kamerleden op Bevrijdingsdag in een video toe wat vrijheid en democratie voor hen betekent.
Lees meer over de activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid