Graven naar historie op het Binnenhof

Het onderzoek naar de historische fundamenten van enkele gebouwdelen op het Binnenhof is op maandagmorgen 15 juli 2019 begonnen. Vlak achter de poort naar het Buitenhof werden waterpompen geinstalleerd, die het grondwaterpeil ter plekke verlagen. Daarna, waarschijnlijk een dag later, beginnen de graafwerkzaamheden.

Onderzoek fundering Binnenhof
Projectleider van het archeologisch onderzoek Andelko Pavlović en veldarcheoloog Mignonne Lenoir

Het onderzoek richt zich op gebouwdelen van de Eerste Kamer en de Raad van State. Het Rijksvastgoedbedrijf doet onderzoek naar de funderingen van de gebouwen. Tegelijk vindt archeologisch onderzoek plaats omdat het Binnenhof een bijzondere plek is met grote archeologische waarde. Archeoloog Andelko Pavlović van de gemeente Den Haag is de projectleider van dit deel van het onderzoek. Hij vertelt dat de kuil een omtrek krijgt van 2,5 bij 2,5 meter en dat de maximale diepte ongeveer drie meter zal zijn.  

Toelichting

Er zal uiteindelijk op vier plekken rond de poort gegraven worden. Rijksvastgoedbedrijf en gemeente verwachten dat de werkzaamheden in totaal twee tot drie weken duren, afhankelijk van het verloop van het onderzoek. Tijdens de werkzaamheden is op werkdagen van 12.00 tot 14.00 uur Pavlović of een van zijn collega's aanwezig. Het publiek kan dan een toelichting krijgen op dit en eerder archeologisch onderzoek op het Binnenhof.