Gesprekken over inreisverbod Amerikaanse president Donald Trump

Op woensdag 8 en donderdag 9 februari hebben Tweede Kamerleden gesprekken gevoerd met advocaat Bart Stapert en volkenrechtelijk adviseur André Nollkaemper. Ze spraken over de juridische status en wettigheid van de inreisbeperkingen, zowel onder Amerikaans als internationaal recht.

De Amerikaanse president Donald Trump stelde op vrijdag 27 januari een inreisverbod vast voor personen uit zeven landen: Libië, Jemen, Iran, Irak, Syrië, Sudan en Somalië. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders reageerde op verzoek van PvdA-Kamerlid Michiel Servaes op woensdag 1 februari op dit decreet van de Amerikaanse president.

Op woensdag was advocaat Bart Stapert te gast. Hij is als advocaat ingeschreven in de Verenigde Staten en Nederland en houdt zich bezig met zaken op het gebied van mensenrechten, Amerikaans recht en strafrecht.

Op donderdag kwam André Nollkaemper naar de Kamer. Hij is hoogleraar rechtswetenschappen en internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. In 2011 is hij benoemd als extern volkenrechtelijk adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het eerder aangekondigde gesprek met advocaat en strafrechtdeskundige Geert-Jan Knoops is niet doorgegaan.