Gesprek over opvang in de regio

De commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking spreekt op woensdag 10 november over opvang in de regio. Kamerleden gaan in gesprek met wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar opvangbeleid van verschillende landen in Europa. De bijeenkomst is vanaf 10.00 te volgen via de livestream op deze website.

Regio van oorsprong

Opvang in de regio, vaak ‘bescherming in de regio’ genoemd, betekent de opvang van vluchtelingen en ontheemden in de regio van oorsprong. Op verzoek van de commissie is een wetenshappelijk paper opgesteld waarin het beleid van Nederland, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk wordt vergeleken. Daarbij is uitgegaan van drie gastlanden: Ethiopië, Jordanië en Libanon. De Kamerleden spreken over het onderzoek met twee opstellers van het paper, Thea Hilhorst van de Erasmus University Rotterdam en Simona Vezzoli, verbonden aan Leiden University.

Kennisagenda

De commissie werkt voortdurend aan de versterking van haar kennis- en informatiepositie, bijvoorbeeld door rondetafelgesprekken te houden, onderzoek te laten doen, of werkbezoeken af te leggen. Dit gesprek vindt plaats in het kader van de kennisagenda 2020-2021. In de kennisagenda legt de commissie naast de reguliere onderwerpen een aantal thema’s vast waarop zij zich het komende jaar inhoudelijk verder wil verdiepen en hoe ze dat wil doen.

Volg het live