Experiment: staand debatteren over sportbegroting

Minder zitten is beter voor de gezondheid. Dat geldt ook voor Kamerleden. Daarom bedachten SP-Kamerlid Michiel van Nispen en een aantal collega-sportwoordvoerders een experiment. Ze debatteerden staand tijdens het eerste deel van het overleg over de sportbegroting op maandag 21 november 2016. Ook minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) deed mee.

Kijk of lees terug

Kamerleden staand in vergaderzaal
Staand debat tussen minister Schippers en Kamerleden van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Zitten maakt ziek

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat werknemers soms zo’n 80% van hun werktijd zittend doorbrengen. Dit vergroot bijvoorbeeld de kans op diabetes. Daarom bedacht Michiel van Nispen (SP) met collega-sportwoordvoerders Rudmer Heerema (VVD), Tjeerd van Dekken (PvdA), Hanke Bruins-Slot (CDA) en Pia Dijkstra (D66) het experiment met staand debatteren. “We willen graag het goede voorbeeld geven, want staand vergaderen is aangenaam en gezond”, aldus Van Nispen.

Compromis

Te veel zitten is dus niet goed, maar te lang staan vindt ook niet iedereen prettig. Daarom was er een compromis bedacht voor de behandeling van het onderdeel 'sport en bewegen' van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tijdens de eerste termijn voerden de Kamerleden en de minister het debat staand, achter hoge tafels. In de tweede termijn werd er, zoals gebruikelijk, zittend gedebatteerd. Uit een evaluatie moet blijken of het experiment met staand debatteren bevalt.