Eerste en Tweede Kamer willen onderzoek naar parlementair stelsel
In deze veranderende tijden is een bezinning op het functioneren van het parlementaire stelsel en de parlementaire democratie nodig. Daarover zijn de Eerste en Tweede Kamer het eens. Daarom hebben Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib en Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol dinsdag 12 juli 2016 in een brief aan premier Mark Rutte voorgesteld om een staatscommissie in te stellen.
De Eerste Kamer stemde dinsdag 12 juli in met de brief, de Tweede Kamer deed dat donderdag 7 juli al. De staatscommissie Bezinning parlementair stelsel moet een antwoord geven op de vraag of het parlementaire stelsel voldoende toekomstbestendig is. Als dat niet zo blijkt te zijn, moet de staatscommissie duidelijk maken welke aanpassingen nodig zijn. Beide Kamers vinden het wenselijk dat de staatscommissie een begeleidingsgroep krijgt, bestaande uit leden van de Eerste en Tweede Kamer, zonder dat de onafhankelijkheid van de staatscommissie daarmee wordt aangetast.
Andere tijden vragen om bezinning op de parlementaire democratie
In hun brief aan premier Rutte schrijven de Voorzitters dat beide Kamers het eens zijn over de noodzaak tot het instellen van een staatscommissie. Hierbij is overwogen dat:
- de Nederlandse burger volgens onderzoek meer betrokkenheid bij beleid en politiek ambieert;
- de Europese besluitvorming toenemende betekenis heeft voor de parlementaire taak en de vormgeving daarvan in beide Kamers van de Staten-Generaal;
- veel taken de afgelopen jaren zijn gedecentraliseerd naar andere overheden;
- de kiezer sterk in beweging is gekomen;
- digitalisering en sociale media onmiskenbaar invloed hebben op het karakter van de representatieve democratie en het functioneren van het parlementaire stelsel.