Debatten over begrotingen van start

In de periode na Prinsjesdag behandelt de Tweede Kamer ieder jaar de begrotingen van alle ministeries afzonderlijk. Elke week passeren dan een of meerdere begrotingen de revue. Deze week begint de Kamer met de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). U kunt de plenaire debatten volgen via de livestream en de app Debat Direct.

Plenaire zaal leeg, vanachter de Kamerzetels gezien. In het plafond is een groot lichtarmatuur te zien.

De Kamerleden debatteren op dinsdag 8 oktober over de begroting van het ministerie van IenW. Minister Barry Madlener (IenW) en staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) komen hiervoor naar de Kamer. Op woensdag 9 oktober staan de begrotingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), de Koning, het ministerie van Algemene Zaken, het kabinet van de Koning en de commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten gepland. Het debat over de begroting van IenW en BZK wordt vervolgt op donderdag 10 oktober.

Iedere begroting afzonderlijk

Na Prinsjesdag, de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) en de Algemene Financiële Beschouwingen behandelt de Tweede Kamer de afzonderlijke begrotingshoofdstukken per ministerie of fonds. In elk begrotingshoofdstuk staat hoeveel geld een ministerie krijgt en hoeveel het komend jaar gaat uitgeven. 

Vóór 1 januari

Elke begroting is een wetsvoorstel dat de Tweede Kamer kan goedkeuren, aanpassen of afkeuren. Vóór het einde van het jaar moet de Tweede Kamer klaar zijn met de debatten en de begroting hebben goedgekeurd. Zo kan die op 1 januari ingaan.

Volg live en lees meer

  • Volg het debat over de begroting Infrastructuur en Waterstaat 2025 op dinsdag 8 oktober vanaf 19.05 uur via de livestream en de app Debat Direct
  • Lees meer over de stappen van de begroting, van het maken en presenteren van de begroting tot aan het terugkijken of de doelen bereikt zijn.
  • Bekijk onderstaande infographic over de 8 stappen van de begrotingscyclus (infographic op groot formaat
Begrotingscyclus uitgelegd aan de hand van een aantal pictogrammen, over bijvoorbeeld Prinsjesdag en Verantwoordingsdag.