Debat over mpox-vaccins

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 11 september over het besluit om geen mpox-vaccins te doneren aan landen in Afrika. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Fleur Agema komt hiervoor naar de Kamer. De vergadering is vanaf 10.35 uur live te volgen via deze website en Debat Direct.

Momenteel is er een uitbraak van het mpox-virus in een toenemend aantal Afrikaanse landen. In de brief van 29 augustus schrijft minister Agema aan de Kamer dat de Nederlandse overheid beschikt over een voorraad van ongeveer 100.000 vaccins tegen het pokken- en mpoxvirus. Het RIVM heeft bevestigd dat deze hoeveelheid voldoende is, ook gezien de situatie in Afrika. 

Vaccins behouden en bestellen

Tijdens de mpox-uitbraak in 2022 bleek Nederland een van de weinige EU-landen met voldoende vaccins. De minister heeft besloten om de voorraad op peil te houden en geen vaccins te doneren, omdat de voorraad anders onder de 100.000 zou zakken. Nieuwe vaccins zullen worden besteld om de aflopende voorraad te vervangen, en zodra deze vaccins geleverd zijn, zal opnieuw worden overwogen of donatie van de aflopende vaccins mogelijk is. De Kamer gaat in debat over de beslissing van de minister van VWS inzake de donatie van mpox-vaccins aan landen in Afrika.

Meer informatie en volg live