Debat over Europese klimaatvoorstellen

De Tweede Kamer debatteert op woensdag 27 oktober over het klimaatpakket van de Europese Unie (EU), genaamd Fit for 55. Het debat begint om 15.00 uur en is te volgen via de livestream van de Tweede Kamer en de app Debat Direct.

Wat is Fit for 55?

Het op 14 juli 2021 uitgebrachte ‘Fit for 55’ moet ervoor zorgen dat in 2030 in de EU minstens 55 procent minder broeikasgassen worden uitgestoten dan in 1990. Eerder was het doel om 40 procent minder uit te stoten ten opzichte van dat jaar. De Europese Commissie heeft gekozen voor het inzetten van verschillende instrumenten. Zo wordt het duurder om broeikasgassen uit te stoten (via bijvoorbeeld emissiehandel, belastingen en douaneheffingen), er worden reductiedoelen opgesteld en standaarden/regels voor de uitstoot. Daarnaast heeft de Commissie ondersteunende (financiële) maatregelen uitgewerkt.

Effecten op Nederland

Deze voorstellen zullen een grote impact op Nederland hebben. Om alvast in kaart te brengen hoe de doelstelling voor 2030 door Nederland kan worden gehaald, heeft de demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat eind 2020 een ambtelijke verkenning laten uitvoeren. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft op 24 september eveneens een rapport uitgebracht over de gevolgen van de ‘Fit for 55’-voorstellen voor het Nederlandse beleid.

EU-rapporteurs

De Tweede Kamer heeft drie EU-rapporteurs aangewezen om de klimaatplannen extra te volgen. EU-rapporteurs zijn Kamerleden die van de Kamer de opdracht krijgen om bijvoorbeeld informatie over een EU-voorstel te verzamelen en op die manier de informatiepositie van de Kamer op dat EU-dossier versterken. Dat gebeurt ook bij deze klimaatplannen van de Europese Commissie. De rapporteurs die voor de Kamer de klimaatplannen gaan onderzoeken zijn Raoul Boucke (D66), Renske Leijten (SP) en Agnes Mulder (CDA). Bekijk alle EU-rapporteurs van de Kamer. 

Bewindslieden

Onlangs spraken Kamerleden in een videogesprek met Eurocommissaris Frans Timmermans over het pakket. Het plenaire debat van 27 oktober vindt plaats met demissionair minister Stef Blok (VVD) en staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) van Economische Zaken en Klimaat.

Live volgen

  • U kunt het debat vanaf 15.00 uur volgen via de livestream van de Tweede Kamer of de app Debat Direct. Het debat wordt live ondertiteld. 
  • Lees ook de bijbehorende stukken