Debat over EU-informatievoorziening

Hoe staat het met de informatievoorziening aan de Kamer over Europese dossiers? Deze vraag stond woensdag 16 november 2016 centraal in een overleg tussen de commissie voor Europese Zaken en minister Koenders (Buitenlandse Zaken).

In het debat met minister Koenders kwam de informatievoorziening van de regering over EU-dossiers en de naleving van de gemaakte afspraken hierover aan bod. Tijdens het overleg konden ook nieuwe afspraken met de regering worden gemaakt om de informatiepositie van de Kamer te verbeteren. Een sterke informatiepositie is voor de Kamer essentieel om grip te krijgen op Brusselse besluitvorming.

Voorstellen rapporteur

Voor het thema EU-informatievoorziening is CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt rapporteur namens de commissie voor Europese Zaken. Om de informatievoorziening over Europese dossiers te verbeteren, doet Omtzigt namens de Kamer de volgende voorstellen:

  • De Kamer moet zelf advies kunnen aanvragen over punten waarop de EU zich niet aan haar eigen wetten houdt en vervolgens van de regering eisen om dat wel te doen;
  • De Kamer moet een algemeen advies van de gezaghebbende Venetië-commissie kunnen vragen over de transparantie van de EU;
  • Experts moeten Kamerleden (onder geheimhouding) kunnen bijstaan en Kamerleden moeten aantekeningen kunnen maken als zij vertrouwelijke stukken inzien;
  • De regering moet stukken van informele belangrijke toppen, bijvoorbeeld over de Euro of de Brexit, standaard ontvangen.

Een uitgebreide uitwerking van de voorstellen vindt u in het position paper van de commissie voor Europese Zaken. In het overleg van woensdag 16 november lichtte Omtzigt zijn voorstellen toe.

Rondetafelgesprek

Ter voorbereiding op het overleg organiseerde de commissie voor Europese Zaken op woensdag 2 november een rondetafelgesprek met deskundigen, om van gedachten te wisselen over de vraag hoe de Kamer beter geïnformeerd kan worden over Europese dossiers.