Debat over discriminatie en racisme

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken houdt op woensdag 30 juni een commissiedebat over discriminatie en racisme. U kunt het debat vanaf 14.00 uur live volgen via deze website en de app Debat Direct.

De Grondwetbank naast het voormalige gebouw van de Tweede Kamer op het Binnenhof, waarop artikel 1 over het verbod op discriminatie staat te lezen.

Voor het debat komen de demissionaire ministers Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid naar de Tweede Kamer. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn het functieprofiel van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme en de aanstelling van de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding. Dit zijn nieuwe functies die op verzoek van de Kamer in het leven worden geroepen. Ook discriminatie op de woningmarkt zal worden besproken, naar aanleiding van een landelijk onderzoek in opdracht van de Kamer.

Commissiedebat

De meest voorkomende vorm van debat in een commissie is het commissiedebat. Dit is een reguliere vergadering van een commissie met een minister of staatssecretaris. In een commissiedebat komt een specifiek onderdeel van het beleidsterrein van een minister of staatssecretaris aan de orde. Kamerleden stellen vragen aan de bewindspersoon, die daar vervolgens op antwoordt. De formele afronding van een commissiedebat, inclusief het indienen van moties, gebeurt in de plenaire vergadering. Dat zijn vaak heel korte debatten die als een tweeminutendebat op de agenda staan.

Live volgen