Conferentie over de rechtsstaat

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid organiseert op donderdagmiddag 16 januari 2020 de Conferentie Rechtsstaat in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. De thema’s zijn ‘Recht als product of waarde’ en ‘Onze Rechtsstaat in de 21e eeuw’. De conferentie is via internet live te volgen.

Sprekers vanuit de rechtspraak, advocatuur en wetenschap laten, onder leiding van voormalig parlementair redacteur Ferry Mingelen, hun licht schijnen over deze thema’s. Zij gaan graag met het publiek in gesprek. De zaal is met 120 personen volgeboekt, maar iedereen kan de conferentie live bekijken of beluisteren via de livestream.

Aanleiding

Een belangrijke aanleiding voor de commissie om deze conferentie te organiseren is dat de Kamerleden niet alleen over, maar ook met de rechterlijke macht, de advocatuur en de wetenschap in gesprek willen gaan. Er is voor de opzet van een conferentie gekozen omdat dit meer mogelijkheden biedt voor interactie dan een hoorzitting of rondetafelgesprek. Er kunnen ook meer mensen aan deelnemen.

Programma 

13.30 uur Ontvangst in de Koffiekamer

14.00 uur Opening conferentie

14.10 uur Herman Tjeenk Willink, minister van Staat: Recht als product of waarde?

14.20 uur In dialoog

15.15 uur Pauze

15.30 uur Evert van der Molen, Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak: Rechtsstaat in de 21-ste eeuw

15.35 uur Johan Rijlaarsdam, Nederlandse Orde van Advocaten: Rechtsstaat in de 21-ste eeuw

15.40 uur Ruth de Bock, Universiteit van Amsterdam: Rechtsstaat in de 21-ste eeuw

15.45 uur In dialoog

16.50 uur Netwerkborrel

18.00 uur Einde