Commissies houden constituerende vergaderingen

Een aantal vaste Kamercommissies houdt deze week een constituerende vergadering. Tijdens deze oprichtende bijeenkomst kiezen de commissieleden (opnieuw) een voorzitter en ondervoorzitter. U kunt deze bijeenkomsten live volgen via de website.

Een zaal met tafels en stoelen.
Een commissiezaal in de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer.

De constituerende vergaderingen zijn een gevolg van de Kamerverkiezingen op 22 november 2023. Omdat er toen nieuwe Kamerleden zijn gekozen, is ook de samenstelling van de commissies veranderd en is het nodig om nieuwe (onder)voorzitters aan te wijzen. Dit gebeurt pas nadat er een nieuw kabinet is aangetreden. Daarbij zijn nieuwe ministeries gevormd en Kamerleden tot het kabinet toegetreden

Nieuwe commissies

In de kabinetsformatie zijn er nieuwe ministeries ingesteld. In navolging daarvan zijn drie nieuwe commissies opgericht. Daarnaast gaat een aantal commissies verder onder een nieuwe of aangepaste naam. Op dinsdag 10 september vonden de eerste constituerende vergaderingen plaats. De commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hield op dinsdag 24 september de constituerende vergadering. 

Fungerend voorzitter

Vanaf de verkiezingen tot de constituerende vergaderingen hebben de Kamercommissies een zogeheten fungerend voorzitter die de taken waarneemt. Dit Kamerlid zit de constituerende vergadering voor. 

Volg het live en lees meer